Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 26.08.2020. 16:30

Nadležne institucije potvrdile potporu domaćim proizvođačima

Predstavnici trgovačkih lanaca odlučili su da podrže inicijativu, te će već u narednim danima na rafovima istaći proizvode porijeklom iz BiH.

Foto: Depositphotos/bitpics
  • 80
  • 102
  • 0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac, dogovorio je juče sa predstavnicima trgovačkih lanaca u našoj zemlji da se većom zastupljenošću i isticanjem domaćih proizvoda u marketima pokuša zaštititi proizvodnja u Bosni i Hercegovini, stoji u saopštenju Privredne komore Republike Srpske. 

Košarac je nakon sastanka u Sarajevu izrazio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora, te da će već u narednim danima na rafovima biti istaknuti proizvodi porijeklom iz BiH.

Otkup stoke od naših farmera

"Da bismo donijeli adekvatne propise treba da razvijemo komunikaciju i iz tog razloga sam pozvao danas predstavnike trgovačkih lanaca. Prethodno smo razgovarali sa našim prerađivačima mesa i u RS i u FBiH, a prije toga i sa primarnim proizvođačima", pojašnjava ministar.

Vlada izdvojila 5 miliona KM za otkup viškova, kao pomoć proizvođačima

Dodaje da je važno da se stvore uslovi kako bi prerađivači otkupljivali stoku od bosanskih farmera, te da se ta finalna roba nađe u tržnim centrima, posebno kada je očigledan problem viška mesa.

"To je jedan od načina da riješimo problem viškova. Drugi je da otvorimo nova tržišta, a to ide sporo s obzirom na činjenicu da moraju biti sertifikovani dokumenti sa zemljama sa kojima imamo spoljnotrgovinski promet mesa", ističe Košarac.

Otvoreno pitanje sa Turskom ?!

Kako kaže, intenzivno se radi sa EU s obzirom na činjenicu da je upitnik pri kraju, te da je obavio razgovor i sa šefom Delegacije EU u BiH, Johanom Satlerom, da našoj državi bude omogućen izvoz mesa u zemlje EU još slobodnije.

Podrška domaćoj proizvodnji je sada prioritet

"Ostalo je otvoreno pitanje sa Turskom. Očekujem da će u toku ove sedmice biti potpisano nekoliko ugovora o nastavku te poslovne saradnje", istakao je Košarac, napominjući da nije zadovoljan odnosom tamošnjih kompanija koje izvoze meso iz BiH jer ne žele izdati bankovne garancije na 45 dana, što domaćim privrednicima može napraviti problem.

Najkvalitetnije meso treba izvoziti

Košarac je takođe naveo da kod nas trenutno ima između 7.000 i 8.000 bikova, te da će interventnim otkupom koji organizuje Vlada RS i resorno ministarstvo taj broj biti znatno umanjen.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, ocjenjuje da ne bi trebalo prečesto primjenjivati mjere zabrane uvoza mesa i da se ne uvozi toliko količina koliko se misli.

Ističe da se najkvalitetnije meso slabo kupuje u Bosni i Hercegovini i kako bi se ono moglo izvoziti na strana tržišta.


Tagovi

Zaštita domaće proizvodnje Staša Košarac Domaći proizvođači Prerađivači mesa Otkup stoke Johan Satler Izvoz mesa Strana tržišta Nemanja Vasić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić