Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 26.08.2020. 09:30

Vlada izdvojila 5 miliona KM za otkup viškova, kao pomoć proizvođačima

Kako kažu bosanski proizvođači, poteškoću predstavlja činjenica da se izuzetno velike količine voća, povrća pa i mesa uvoze, što dodatno opterećuje male uzgajivače.

Foto: Mirjana Stepić (ilustracija)
  • 139
  • 269
  • 0

Za vrijeme proljetnje sjetve, zasijane su veće površine poljoprivrednih usjeva nego što je to uobičajeno. Usljed aktuelne situacije sa korona virusom, poljoprivrednici se suočavaju sa problemom tržišnih viškova tih proizvoda jer ih sada niti mogu prodati na domaćem niti izvoziti na evropsko tržište, navode Novosti.rs

Kako kažu bosanski proizvođači, poteškoću predstavlja činjenica da se izuzetno velike količine voća, povrća pa i mesa uvoze, što dodatno opterećuje male uzgajivače. Vlada Republike Srpske preduzela je mjere i putem Kompezacionog fonda izdvoijla pet miliona KM u svrhe interventnog otkupa viškova povrća u RS.

"U cilju potpore farmerima, Ministarstvo poljoprivrede RS razgovarati će sa vlasnicima trgovačkih lanaca, kako bi u tim objektima u budućem periodu, od ukupne količine robe bar polovina bila proizvodi domaće proizvodnje", navodi Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RS.

Interventni otkup viškova kao mjera potpore?

Dodaje kako je sada neizvjesno govoriti o zabrani uvoza agraranih proizvoda i da to bude jedini način potpore poljoprivrednicima zato što se onda s druge strane mogu narušiti tržišni mehanizmi sa EU, ali i prekršiti brojni trgovački sporazumi. 

Prema njegovim riječima, rokovi za otkup povrća pomjereni su sa avgusta za kraj novembra, kako bi se pomoglo domaćim proizvođačima

Zašto je važno brendirati domaće poljoprivredne proizvode?

Farmeri u Bosni i Hercegovini pak apeluju na Savjet ministara BiH da se konačno stopira prekomjerni uvoz voća, povrća i mesa na teritoriji čitave naše države jer se time samo uništava domaća proizvodnja, naročito sada za vrijeme pandemije kada je izvoz dosta slabiji. 

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da sve dok se uvoze velike količine povrća i voća iz zemalja kao što su Albanija, Egipat ili afričke zemlje, naši proizvođači imaće problema sa plasmanom svojih proizvoda. 

Situacija na terenu ipak dobra?

"Slažemo se sa incijativom resornog ministarstva, da vlasnici trgovačkih lanaca obezbjede mogućnost da u njihovim trgovinama bude više domaćih poljoprivrednih proizvoda", navodi Stojan Marinković, predsjednik ovog udruženja i dodaje da se ipak mora smanjiti uvoz u BiH.

Iz Privredne komore RS ocjenjuju kako je za poljoprivrednike sada dobra sitaucija jer ima veliki broj domaćih trgovina, ali takođe potrebno je i da potrošači shvate značaj kupovine naših agrarnih proizvoda, koji svakako moraju imati kvalitet i odgovarajuću cijenu


Tagovi

Poljoprivredni proizvodi Interventni otkup Voće i povrće Zoran Maletić Potpore poljoprivrednicima Domaći proizvođači Prekomjerni uvoz Stojan Marinković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.