• Proizvođači mlijeka
  • 06.09.2020. 12:00

Među 20 vodećih mljekara u svijetu čak 10 evropskih

Nova analiza Rabobanka otkriva kakvo je stanje na ljestvici vodećih proizvođača mlijeka. Proizvodnja nekih evropskih mljekara pada dok se na ljestvici prvi put našao i proizvođač iz Indije.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 125
  • 8
  • 0

Nizozemska poljoprivredna banka Rabobank svake godine sastavlja ljestvicu vodećih mljekara u svijetu. Za ovu godinu prognoziraju manji rast proizvodnje u glavnim zemljama izvoznicama.

Kako piše agrarheute, djelimičan uzrok tome je porast troškova proizvodnje jer poljoprivrednici moraju udovoljavati strožim ekološkim propisima. Osim toga, potrošači kupuju štedljivije zbog globalne recesije povezane s korona virusom.

Analitičari Rabobanka takođe predviđaju da bi najveće mogle revidirati svoje globalne strategije jer su suočeni s trgovinskim napetostima te se više fokusirati na domaća tržišta.

Nestle smanjuje ulaganja

Švicarska Nestle grupa i francuska privatna mljekara Lactalis i ove su godine na vodećim mjestima svjetske ljestvice. Dok Lactalis i dalje radi punim kapacitetom, Nestle je ipak smanjio investicije. Naime, Lactalis je od 2013. preuzeo ukupno 41 prerađivača mlijeka, a Nestle je prodao svoj posao proizvodnje sladoleda u SAD.

Ko proizvodi, a ko pojede najviše sladoleda?

Raste američka zadruga DFA

Američka zadruga Diary Farmers od America (DFA) sada je za petama dvojice lidera u ovoj industriji. Preuzimanjem firme Dean Foods koja je prije bila na 11. mjestu ljestvice, DFA je skočila sa šestog na treće mjesto. U poređenju sa prethodnom godinom, prodaja je porasla za 47,5%.

Njen rast se predviđa i dalje jer se očekuje izgradnja nove velike fabrike sira sa godišnjim kapacitetom od 135.000 tona.

Padaju i neki evropski proizvođači

Danone je zaostao iako su glavni konkurenti, takođe Francuzi još uvijek na drugom mjestu ljestvice, a na trenutnom popisu je četvrti. Zadruga FrieslandCampina, koja je sa petog pala na sedmo mjesto takođe je dosta izgubila. Rabobank kao uzrok vidi konsolidaciju.

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Rast u Evropi usporava se povećanjem ekoloških propisa za proizvodnju mlijeka. Arla Foods takođe je pala za dva mjesta, dok se Deutsche Milchkontor (DMK) popeo sa 13. na 11. mjesto.

Po prvi put na ljestvici i proizvođač iz Indije

Kineski mliječni divovi Yili i Menginu nastavili su svoj uzlazni trend. Naime, Menginu je sa Coca-Colom pokrenuo zajedničko ulaganje u prodaju rashlađenog mlijeka u Kini.

Zadruga Gujarat iz Indije se sa prošlogodišnjom prodajom od 5,5 milijardi američkih dolara, što je porast od 17% u odnosu na prethodnu, prvi put našla na svjetskoj ljestvici. U proteklih deset godina kompanija je značajno proširila ponudu ovog proizvoda, uložila u nove prerađivačke kapacitete i otvorila nova tržišta.

Ovako izgleda ljestvica 20 vodećih proizvođača mlijeka u svijetu:

2020.

Naziv proizvođača

Mlrd €

1

Nestle (Švicarska)

19,7

2

Lactalis (Francuska)

18,8

3

Dairy Farmers od America (SAD)

18,0

4

Danone (Francuska)

16,3

5

Yili (Kina)

11,6

6

Fonterra (Novi Zeland)

11,8

7

FrieslandCampina (Nizozemska)

11,3

8

Mengniu (Kina)

10,3

9

Arla Foods (Danska/Švedska)

10,5

10

Saputo (Kanada)

10,1

11

DMK (Njemačka)

  5,8

12

Unilever (Nizozemska)

  5,7

13

Meiji (Japan)

  5,3

14

Sodiaal (Francuska)

  5,1

15

Savencia (Francuska)

  5,0

16

Gujarat (Indija)

  4,9

17

Agropur (Kanada)

  4,9

18

Kraft Heinz (SAD)

  4,8

19

Schreiber Foods (SAD)

  4,6

20

Muller (Njemačka)

  4,4

Napomena: Prodaja mliječnih proizvoda zasnovana je na rezultatima i akvizicijama iz 2019. godine dovršenim od 1. januara do 30. juna 2020.

 


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Vodeći proizvođači Svjetski proizvođači Mlijeko


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB