Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 09.12.2024. 07:30

Med ne moramo uzimati drvenom kašikom kako smo oduvijek mislili

Je li vrijeme da zaboravimo na drvenu kašiku kada je u pitanju ova nutritivno vrijedna namirnica? Koji materijali se uopće preporučuju, saznali smo od stručnjaka za med.

Foto: Shutterstock/YouraPechkin
  • 175
  • 29
  • 0

Med je od davnina cijenjen kao prirodni lijek i nutritivno bogata namirnica, a među njegovim ljubiteljima često se postavlja pitanje je li važno kojim priborom ga uzimamo.

Drvene kašike odavno se preporučuju za vađenje, uz tvrdnju da metalni pribor može negativno utjecati na njegova svojstva. Je li riječ o naučno utemeljenoj činjenici ili samo o tradicionalnom vjerovanju, istražio je foodfacts.news.

Na portalu Jutarnji.hr naišli smo na članak naslova "Kad ovo pročitate, nikada više nećete zagrabiti med drvenom kašikom" u kojemu se navodi da se med ne mora uzimati drvenom kašikom jer se radi o jednoj od klasičnih zabluda. Na upit o izvorima informacija dosada nismo dobili odgovor.

Šta je istina?

"Istina je da med nije nužno uzimati drvenom kašikom", kaže doc. dr. sc.  Marin Kovačić s Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti Osijek pojašnjavajući da drvo može apsorbirati vlagu iz meda ili postati kontaminirano ako pribor nije pravilno očišćen i osušen nakon uporabe.

Metalna kašika neće negativno utjecati na kvalitet ili okus

Uvjerenje, otkriva, kako se ne preporučuje uzimati metalnim kašikama potječe iz starijih vremena kada su korištene kašike napravljene od na primjer aluminija.

No, današnji pribor za jelo načinjen je od metala koji nemaju nepovoljni utjecaj na organoleptička, fizikalna ili hemijska svojstva. "Dakle, korištenje metalne kašike neće negativno utjecati na kvalitet i okus", pojašnjava ovaj profesor.

Kako kaže, senzorska ili nutritivna svojstva neće se značajno promijeniti ako se koristi odgovarajući materijal (npr. inox, kvalitetna plastika, suho drvo), ali pod uvjetom da se koriste ispravno.

Osim što je profesor na FAZOS-u, ujedno je i pčelar i to 3. generacija u porodici Kovačić (Foto: Arhiva OPG Kovačić)

Kod korištenja metalne kašike (inox) neće doći do reakcije s medom. Međutim, ako je metal, naglašava, podložan koroziji ili oksidaciji, kao što je na primjer aluminij ili bakar, dugotrajni kontakt može izazvati blagu hemijsku reakciju, s obzirom na njegovu prirodnu kiselost (pH 3,2-6,5) i to može utjecati na okus i potencijalno nutritivnu vrijednost.

Prema njegovim riječima, pčelari u svojoj proizvodnji koriste posuđe od inoxa i prehrambene plastike (poput vrcaljke, burad za skladištenje i dr.).

Drvo zahtijeva pravilno održavanje

Plastične kašike su, dodaje, općenito neutralne, no treba paziti na kvalitet plastike.

"Ukoliko kašike nisu namijenjene prehrambenoj industriji, mogu ispuštati štetne spojeve, psebno pri visokim temperaturama", upozorava Kovačić dodajući da je s druge strane, u današnje vrijeme podizanja ekološke svijesti, plastiku poželjno izbjegavati.

Što se tiče drveta, ono ne reagira s medom i često se koristi iz tradicionalnih ili estetskih razloga.

Grad sa 9.000 košnica: "Pčele su naša domaća apoteka"

Ekološki je, objašnjava, prihvatljivo, estetski ugodno, ali zahtijeva pravilno održavanje kako bi se izbjegla kontaminacija.

"Najpraktičnije i najjednostavnije je korištenje standardnih metalnih kuhinjskih kašika koje su higijenske, otporne na kiseline u medu te se mogu uvijek koristiti", zaključuje univerzitetski profesor.

Najvažnije je uvijek koristiti čistu kašiku 

Van. prof. dr. sc. Sandra Pedisić s Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta Zagreb i Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Zadar kaže da je med uglavnom u tekućem obliku visoke viskoznosti te je blago kiseo zbog prisutnosti organskih kiselina, laktona, estera i nekih anorganskih iona poput fosfata i klorida koji doprinose njegovom okusu i mikrobiološkoj stabilnosti.

"Kiselost također pospješuje njegovo antibakterijsko i antioksidativno djelovanje", navodi Pedisić objašnjavajući da zbog nje postoji zabrinutost da med može reagirati s određenim metalima te da su enzimi u njemu, koji pridonose zdravstvenim dobrobitima i okusu, osjetljivi na metale te mogu utjecati na senzorska ili nutritivna svojstva.

Uvriježeno je mišljenje da je bolje koristiti drvene, plastične ili keramičke kašike, kaže Pedisić (Foto: Shutterstock/Kanel Bulle, S. Pedisić)

Iako je malo vjerojatno da će kratak kontakt, na primjer kada na brzinu ubacite med u svoj čaj, uzrokovati značajne promjene, dugotrajno skladištenje bi moglo utjecati na fizikalno-kemijske parametre što je potvrđeno znanstvenim istraživanjima, a posljedično i na senzorska i nutritivna svojstva.

S obzirom na kiselost meda, dodaje, uvriježeno je mišljenje da je bolje koristiti drvene, plastične ili keramičke kašike, a zbog visoke viskoznosti meda uobičajeno se koriste drvene kašike zbog boljeg prianjanja meda.

Čuvati ga na suhom i hladnom mjestu

Prema njenom mišljenju, najvažnije je uvijek koristiti čist pribor bez obzira na materijal od kojeg je napravljena kašika, kako biste spriječili kontaminaciju.

Med od bršljana rješava grlobolju i kašalj?

Također poručuje: "Pravilno ga čuvajte na hladnom i suhom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti te izbjegavajte visoke temperature koje mogu razgraditi korisne spojeve".

Na kraju možemo zaključiti da je najvažnije koristiti čist pribor odnosno kašiku, posebmo kod drveta jer može apsorbirati vlagu iz meda ili postati kontaminirano ako pribor nije pravilno očišćen i osušen nakon uporabe.

Tvrdnja portala je tačna te nije nužno uzimati ga drvenom kašikom. Štoviše, najpraktičnije i najjednostavnije je korištenje standardnih metalnih kuhinjskih kašika koje su higijenske, otporne na kiseline u medu te se mogu uvijek koristiti.


Tagovi

Med Zablude o medu Marin Kovačić Sandra Pedisić Drvena kašika Metalna kašika


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/