Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska agencija za sigurnost hrane
  • 15.05.2018. 09:00

Kontrolirali jaja i mesa peradi na ostatke insekticida, u 742 uzorka utvrđene nedozvoljene količine

Znanstveno Izvješće o rezultatima ad-hoc monitoringa jaja i mesa peradi na ostatke insekticida fipronila i drugih akaricida objavila je EFSA.

Foto: Bigstockphoto/PramoteBigstock
  • 458
  • 27
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno izvješće o rezultatima ad-hoc monitoringa jaja i mesa peradi na ostatke insekticida fipronila i drugih akaricida. Monitoring je proveden nakon utvrđene kontaminacije jaja ostacima fipronila tijekom jula i augusta 2017. godine, što je rezultiralo masovnim povlačenjem jaja s evropskog tržišta.

"Od ukupno 5.439 uzoraka jaja i mesa peradi obuhvaćenih monitoringom u razdoblju između 1. septembra i 30. novembra 2017. godine, u 742 uzoraka su utvrđene količine veće od zakonski dozvoljenih. Većina prekoračenja su se odnosila na fipronil, a utvrđena su u uzorcima kokošjih jaja (601 uzorak), masnom tkivu koka nesilica (134 uzoraka), mišićnom tkivu koka nesilica (5 uzoraka) i dehidriranim jajima (2 uzorka).

Zbog fipronila zatvoreno 180 peradarskih farmi!

Uzorci koji su prekoračili zakonsko ograničenje bili su podrijetlom iz Nizozemske (664 uzoraka), Italije (40 uzoraka), Njemačke (13 uzoraka), Poljske (11 uzoraka), Mađarske (6 uzoraka), Francuske (5 uzoraka), Slovenije (2 uzorka) i Grčke (1 uzorak). Među 66 tvari koje su analizirane u okviru ad-hoc monitoringa, jedino su fipronil i amitraz bili kvantificirani", navode iz HAH-a. 

Cjelokupno EFSA-ino izvješće možete pročitati ovdje


Tagovi

Jaja Meso Perad EFSA Fipronil Kontrola


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.