Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izračunao Zavod
  • 25.10.2022. 12:00

Koliko je poskupjelo pravljenje jedne sirnice?

Postoje i zvanični podaci da je za pravljenje sirnice, potrebno više novca nego lani, jer su svi sastojci poskupjeli

Foto: Depositphotos/uroszunic
  • 113
  • 11
  • 0

Pita je odavno bosanski specijalitet, iako je preuzeta iz turske kuhinje. Bosanci i Hercegovci, jasno razlikuju burek (zna se da je s mesom) od ostalih pita – krompiruše (od krompira), zeljanice (uglavnom sir i zelje) i sirnice (od sira)… i razne varijacije u pravljenju od slagane, zvrka, motane. 

Osim što je sofra nezamisliva bez pite na meniju, tako u većini domaćinstava i ne prođe jedna sedmica, a da se kao obrok ne nađe pita i nikada se njena cijena nije problematizirala. Jedu je svi staleži, od najsiromašnijih do najbogatijih. No, i ona je sada skuplja. I to ne malo. Sada postoje i zvanični podaci da je za pravljenje sirnice, potrebno znatno više novca nego lani, jer su svi sastojci poskupjeli.

Zavod za statistiku Republike Srpske uradio je analizu koliko jedno domaćinstvo u septembru 2022. godine, prosječno na nivou ovog entiteta, više koštaju namirnice da bi se napravila sirnica u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

Prema objavljenim podacima, najviše je poskupilo ulje i to za 47,7 posto, a u stopu ga slijede jaja koja su skuplja za 43,3 procenta. Cijena sira je u septembru ove godine, u odnosu na lani viša za 36,7 posto, a brašna za 34,1 posto. Za one koji koriste i pavlaku, ona je skuplja za 21,4 posto. 

Berba maslina u punom jeku, litar ulja će koštati 40 KM?

Samo je cijena električne energije ostala nepromijenjena. No, prema najavama, i to bi se moglo promijeniti već u januaru naredne godine. Zanimljivo je da se svi sastojci za sirnicu proizvode u našoj zemlji, istini za volju ni njihov uvoz ne zaostaje. Samo u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 890.000 kilograma sira. 


Tagovi

Pita Sirnica Jaja Cijene Zavod za statistiku Sir Ulje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.