Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 26.05.2019. 16:00

Kina: Uvoz svinjetine u aprilu skočio za 24 posto

Uvoznici su čak nabavili meso iz Sjedinjenih Država, unatoč visokim carinama na svinjetinu, zbog trgovinskog rata ovih država. Razlog je, dakako, širenje virusa Afričke svinjske kuge.

Foto: Bigstockphoto/venusvi
  • 212
  • 20
  • 0

Kina je u aprilu ove godine uvezla 136.517 tona svinjskog mesa, što je 24 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su carinski podaci. To je najveći mjesečni obujam uvoza od rujna 2016. godine, kada je uvoz svinjskog mesa u Kini, koja je najveći svjetski potrošač svinjetine, premašio 140.000 tona. Tako visokoj razini približili su se samo jednom i to u martu 2018. godine kada su uvezli 135.900 tona.

Podaci iz Generalne uprave carina odnose se samo na meso buta, a ne na noge, glavu i druge iznutrice, koje Kina također uvozi u velikim količinama. U prva četiri mjeseca 2019. godine, uvezli su 470.776 tona svinjskog mesa, što je za 8,4% više nego prošle godine, piše Reuters. Razlog je, naravno, širenje virusa afričke svinjske kuge u cijeloj zemlji, od augusta prošle godine, smanjujući, prema nekim procjenama, nacionalno stado do 200 miliona grla.

Očekuje se porast uvoza, ali i cijena svinjetine

S obzirom da se očekuje da će domaća proizvodnja svinjskog mesa u 2019. biti smanjena za najmanje 30%, uvoznici su početkom ove godine počeli otkupljivati zalihe iz inozemstva. Neki prerađivači hrane također povećavaju uvoz kako bi jamčili da njihovi zamrznuti proizvodi ne sadrže virus afričke svinjske kuge jer je vlada uvela stroge kontrole restorana.

Uvoznici su čak nabavili meso iz Sjedinjenih Država, unatoč visokim carinama na svinjetinu, zbog trgovinskog rata ovih država. Veliki izvoznici kažu da vide značajan porast kineske potražnje za mesom, ne samo potražnje za jeftinijim proizvodima kao što su npr. iznutrice.

"Nisu u pitanju samo iznutrice kao i ranijih godina, već i meso", rekao je Emanuel Dartois, izvršni direktor tvrtke "Cooperl", najvećeg francuskog proizvođača svinjskog mesa. "Tvrtka očekuje da će ove godine prodati oko 50.000 tona svinjskog mesa Kini", rekao je Dartois. Ovo je za oko 20 posto više nego 2018. godine, budući da neke kineske farme nemaju dovoljno svinja.

U desetak dana uginulo 7.000 svinja

Kako smo ranije pisali prvi slučaj Afričke kuge svinja u Kini zabilježen je sredinom 2018. godine. Od tada je registriran veliki broj epidemija u više od 20 pokrajina, a usmrćeno je više od milijun svinja. Posljednji incident je prijavljen u siječnju, kada je na jednoj farmi zaraženo 4.000 svinja

Raste cijena svinjetine zbog širenja afričke kuge

Prema posljednjem izvješću Svjetske organizacije za zdravlje životinja, od 29. marta do 11. aprila najviše uginuća zabilježeno je upravo u Aziji, gdje je Кina prijavila gubitak od oko 7.000 životinja. FAO navodi da je Afrička svinjska kuga ozbiljna prijetnja proizvodnji svinja jer ne samo da ugrožava sigurnost hrane već može imati i velike posljedice po međunarodni promet svinjetine kao rezultat ograničenja trgovine.


Izvori

Reuters


Tagovi

Afrička svinjska kuga Kineska svinjetina Uvoz mesa Visoke carine Emanuel Dartois


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.