Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pića
  • 10.09.2019. 15:30

Kako ispeći kvalitetnu voćnu domaću rakiju

Na ovom podneblju, najzastupljenija je rakija od šljive ili šljivovica, a ništa manje nije zastupljena ni ona od jabuke, dunje, kajsije, duda... Predstavljamo vam nekoliko tradicionalno dobrih savjeta za pečenje domaćih rakija.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 3.958
  • 35
  • 0

Svadbe, slave, krštenja, mature, diplomski, ali i sahrane ne mogu da se na našim prostorima zamisle bez dobre rakije. Kako i ne bi, kad je rakija dio kulture, a njeno umjereno konzumiranje ima i dobre strane za zdravlje -posebno ako je riječ o domaćoj rakiji čiji su recepti u porodicama strogo čuvana tajna. 

To ne treba da čudi, jer se recepti prenose sa djeda na unuka. Ono što treba da imate je dobra volja i oprema koju čine: burad, gradometar, širometar, kvasac za varenje, stakleni baloni ili flaše. 

Basist grupe Faith No More proizvodi vlastitu rakiju - zove se "Yebiga"

Na ovom podneblju, najzastupljenija je rakija od šljive ili šljivovica, a ništa manje nije zastupljena ni ona od jabuke, dunje, kajsije, duda... Predstavljamo vam nekoliko tradicionalno dobrih savjeta za pečenje domaćih rakija.

Šljiva ima bolji ukus ukoliko se koštice ne odvajaju

Rakija od šljive se najviše peče i proizvodi na ovome podneblju. Domaćini je spravljaju od različitih vrsta šljiva, a kako kažu, najbolje sorte za rakiju su šumadinka ili crvena ranka, požegača ili madžarka, crnošljiva ili pošarka, trnovača ili jakljanka i metlaš ili dragočevka.

"U zavisnosti od područja gdje se rakija peče, ali i zavisno od sorte, ovo voće sakupljamo u avgustu, ali više u septembru. Učio sam od dede da pečem rakiju, a on mi je govorio da ovo voće uvijek treba da se ukomljava u drvenoj ili plastičnoj buradi. Ako je stavljate u drvenu burad, vodite računa da kace budu čiste i neoštećene. Savjet je da ne pretrpate šljivama odnosno da ostavite oko 20 odsto prostora kako ne bi došlo do prelivanja kada je komina u punom vrenju," kaže domaćin Slavoljub V. iz Aleksandrovca.

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Kako navodi, šljivu bi trebalo izmuljati prije vrenja, a ističe i da mnogi u današnje vrijeme odvajaju koštice, s tim da je njegovo mišljenje da rakija ima bolji ukus ukoliko se koštice ne odvajaju. 

"Ukoliko ne odvajate koštice, vodite računa da se ne izlome dok muljate šljive. Možete dodati i šećer i kvasac za vrenje," ističe sagovornik. Nakon tri sedmice stavljanja na vrenje, rakija je spremna za pečenje, a njena jačina bi trebalo da bude oko 21 grad.

Za lozu nije potreban šećer

Grožđe, rakija od grožđa, loza ili komovica su na drugom mjestu po omiljenosti u našem narodu. Ova rakija se pravi od izmuljanog grožđa, a najbolja je ako vri dvadesetak dana. Ukoliko želite pravu rakiju, apsolutno vam nije potreban šećer. Pečenjem dobijate lozu, od 18 gradi. 

"Komovica je dobra za skidanje temperature, skidanje oteklina, odlična je za glavobolju, zubobolju, loše varenje. Pravi se od komine već iscijeđenog grožđa i u nju se dodaje voda, šećer i kvasac," objašnjava Dejan. Njeno vrenje traje dvije sedmice, a nakog toga se peče komova rakija koja je jačine od oko 16 gradi. 

Koje su mane rakije i kako ju izliječiti

Rakija od kajsije - oprezno sa šećerom

Kajsijevača kao što joj i naziv kaže peče se od kajsija, a najbolje sorte su madžarika i kačkemetska ruža. Prije nego što je upotrebite za rakiju, ona mora da bude veoma zrela i bez truleži. Koštice obavezno moraju da se povade i da se doda kvasac za voćno vrenje, možete dodati šećer, ali i ne morate. Ukoliko dodajete šećer, on ne smije prijeći dva do tri odsto ukupne zapremine. Rakija od ovog voća je spremna je za pečenje poslije tri sedmice vrenja.

Savjet plus: Vodite računa da ne dođe do zagorijevanja u kazanu, jer se to dešava početnicima. Kajsija ima jako lijepu aromu, pitka je, a jačina joj je 22 grada.

Viljamovka - proizvodnja nešto komplikovanija 

Najpoznatija rakija od kruške je ona koja se proizodi od sorte viljamovke, ali ima i onih koji koriste boskovu bočicu. Viljamovka sazrijeva krajem avgusta, a boskova bočica sredinom septembra. Vrlo je cijenjena rakija i poprilično skupa, a to ne treba da čudi, jer je i proizvodnja nešto komplikovanija. Naime, prije vrenja, viljamovka bi trebalo da se isjecka na komade, a zatim i da se mulja. U nju se dodaju šećer i kvasac za voćno vrenje. Vrenje traje dvije do tri sedmice. Ukoliko se dobro ispeče, dobija se izuzetno kvalitetna rakija, raskošnog ukusa, jačine do 20 gradi.

Kako očuvati voćnu aromu kod rakija?

Vrenje dunjevače traje oko tri sedmice

Mnogi vole dunju, a posebno žene. Za pripremu dunjevače, ovo voće mora da bude potpuno zrelo, što je obično krajem oktobra. Osim toga, bitno je da plodovi budu dobro očišćeni od truleži i koštica. Koštice možete da otklonite prije stavljanja na vrenje ili cijeđenjem pomoću presa, tek kada komina prevri. Plodove obavezno dobro izmuljajte jer će u protivnom fermentacija trajati predugo. Kada je stavljate na vrenje, dodaje se voda, šećer do pet odsto i kvasac za vrenje. Komina se drži u buradima, a optimalna temperatura je od 16 do 20 stepeni Celzijusa. Vrenje traje oko tri sedmice. 

Najbolja burad za ovu vrstu rakije su od hrastovine, jer tada rakija dobija onu lijepu zlatnožutu boju.


Tagovi

Rakija Šljivovica Pečenje rakije Rakija od kruške Rakija od dunje Loza Tradicionalno pečenje rakije Rakija od kajsije


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB