Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loša rakija
  • 10.10.2018. 11:00

Koje su mane rakije i kako ju izliječiti

Rakija može biti mutna, imati mrku boju, kisela je ili ima miris i okus na košticu, miris na plijesan, miris na zagorjelo (dimna rakija) ili miris i okus na patoku i prvenac (bašicu).

Foto: Bigstockphoto/guruxox
  • 3.612
  • 153
  • 0

Ispekli ste šljivovu rakiju kako treba, po receptu, no niste zadovoljni krajnjim rezultatom. Rakija može biti mutna, imati mrku boju, kisela je ili ima miris i okus na koščicu, miris na plijesan, miris na zagorjelo (dimna rakija) ili miris i okus na patoku i prvenac (bašicu). 

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od šljiva

Dakle, popis mana rakije je podugačak i odmah treba razjasniti da se one teško, često samo djelomično uklanjaju. No, ako ste odlučan podrumar, čim opazite i utvrdite manu svoje rakije, nećete dugo čekati nego odmah krenuti s "liječenjem" čime se mogu postići vrlo dobri rezultati. Idemo redom. 

Mutna rakija

Uzrok mutne rakije je pojava sastojaka željeza (rakija je žuta), bakra (rakija je smeđe- crvena) ili spojeva kalcija i magnezija (rakija je mutno bijele boje). Jedini lijek toj pojavi je razblaživanje rakije, običnom vodom na 20-25 vol % i ponovo destiliranje.

Mrka boja rakije

Mrka boja rakije nastaje od nove bačve. Čim se opazi ova pojava, treba dodati pola litre obranog mlijeka na 100 litara rakije u tankom mlazu uz jako miješanje. Nakon dva dana rakija se pretoči i filtrira. Najjednostavnije je to napraviti preko lijevka u koji se stavlja isprani filter, papir, vata ili nekoliko slojeva gaze. Tako tretirana rakija dobije zlatno-žutu boju.

Kisela rakija

Kisela rakija je bez sumnje najčešća i najveća mana rakije koja nastaje kao posljedica nepravilnog ukomljavanja šljive i pečenja šljivovice. Krovina komine, obično jako ukiseljena, mora se potpuno odstraniti do zdravog sadržaja i baciti. U protivnom sva octena kiselina prilikom, pečenja prelazi u rakiju. 

Višak kiseline može se donekle ublažiti dodavanjem takvoj rakiji prepečenoga kalcijevog karbonata, koji se prodaje u apotekama u obliku praha bijele boje. Kako gram kalcijeva karbonata veže 1,2 grama octene kiseline, obično je dovoljno dodati 20 grama karbonata na deset litara kisele rakije. Točnu količinu može svatko sam utvrditi pokusima u nekoliko boca s različitim količinama karbonata po litri rakije. Počnite sa dva pa nastavite po četiri grama. Odmjerena količina karbonata se razmuti u kašu u maloj količini rakije i uz dobro miješanje dodaje cijeloj količini rakije. Nakon desetak dana rakiju treba pretakanjem izdvojiti od bijelog taloga. Ako je rakija jako kisela, najbolje je ponovo destilirati uz pojačano odvajanje bašice (prvenca) oko 1-1,5 litre na 100 litara tropa te patoke čim alkohol pri izlasku iz hladionika padne na oko 15% jačine.

Miris i okus na košticu

Miris i okus na košticu je vrlo neugodna mana rakije, jer potpuno pokriva pravi okus i miris šljivovice, a nastaje nepravilnim ukomljavanjem šljive drobljenjem koštice. Liječi se dodavanjem deset grama srebrnog nitrata (AgNO) na 100 litara rakije, koji se može nabaviti u većim poljoprivrednim apotekama. Nakon nekoliko dana rakija se odvaja od taloga filtriranjem i potom predestilira.

Miris rakije na plijesan

Miris rakije na plijesan javlja se ako se ukomljava jako natrulo voće ili se šljiva ukomljava u pljesnivim kacama. Ovaj vrlo neugodan miris uklanja se dodavanjem od 2-5 grama aktivnog ugljena, pa čak do 10-15 grama na 100 litara, ovisno o jačini mirisa pljesnivosti. Aktivni ugljen možete nabaviti u pojloprivrednim apotekama i vinarijama. Određena količina aktivnog ugljena razmuti se u malo rakije i doda uz dobro miješanje cijeloj količini i za dva dana se rakija nekoliko puta promiješa. Kad se ugljen istaloži, rakija se pretoči. Treba napomenuti da enološki ugljen rakiji oduzima i dobar dio njene fine arome i zato s količinom ugljena ne treba pretjerivati. No, to se djelomično može popraviti i spajanjem liječene i zdrave rakije s jače izraženim mirisom.

Miris i okus zagorene (dimne) rakije

Miris dimne rakije, ako nije izražen u jakoj mjeri, liječi se na već opisan način aktivnim ugljenom. Najbolje je zagorenu rakiju liječiti odmah u toku pečenja tako da se izmiješaju s deseterostrukom količinom prevrele komine i nakon stajanja od 2-3 dana ponovo destilira.

Miris i okus na patoku

Nastaje u rakiji onda kad se ne odvaja dovoljno prvenca (bašice) i patoke, ali i onda kad se bašica i patoka dodaju u slijedeći kotao umjesto da se odvojeno do kraja čuvaju i onda na kraju posebno destiliraju u rakiju druge, lošije kvalitete. Jedini lijek za takovu rakiju je predestiliranje razblaživanjem na oko 25% uz pojačano odvajanje bašice i patoke. 

Pravilno i dobro izliječena rakija više ili manje zadovoljava kvalitetom, no bilo bi nerealno očekivati da ćete u svakom slučaju uspjeti ukloniti sve tragove mana rakije. Zato je najbolje tako brati, ukomljavati i peći šljivu da do njih nikad ne dođe i da iz kotla poteče zdrava šljivovica, finog mirisa i zanosnog bukea.

Izvor: Agroklub.com/vocarstvo.net


Tagovi

Mane rakije Loša rakija Mutna rakija Kisela rakija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.