Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • N.G. Babić
  • 09.02.2025. 12:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Jagma za suhomesnate delicije kod Nevzete: "Višu, visoku i visočku školu, sve savladala"

Završila je pravni fakultet, ali zanat nije ostavila. Spoj tradicije i visokog znanja pun je pogodak. "Znam proizvesti, ali i prodati", kaže nam.

Jagma za suhomesnate delicije kod Nevzete: "Višu, visoku i visočku školu, sve savladala"
Foto: Selma Mujić
  • 320
  • 47
  • 0

Nije nikakva novina da se tradicija proizvodnje suhomesnatih delicija u Visokom prenosi s koljena na koljeno, ali jeste rijetkost čuti da se ovaj porodični biznis nastavi i ženskom linijom. Ko kupi meso kod Babića sigurno neće pogriješiti. Više ih je istog prezimena, ali svi su bez zamjerke. 

Nevzeta Babić Goralija, diplomirana je pravnica, ali i vlasnica Obrta za proizvodnju i promet suhomesnatih proizvoda "N.G. Babić".

"Kod nas Babića se uvijek nađe neko ko će da nastaviti posao. Kod mene je specifično, jer sam možda, jedina žena koja je naslijedila tu tradiciju od svojih roditelja i udala se, muž, prihvatio i evo danas, hvala Bogu, postali smo itekako prepoznatljivi", priča nam dok je na "Sarajevo wine festu", pokušava napuniti oval za posjetioce. No, iako spretna s nožem i mesom, teško joj ide, jer je za njenim izložbenim stolom kao ispred košnice ili kako se to narodski kaže - prava jagma, tolika da ne stiže složiti ni spremne komade.

Zanat se od malena uči

Ovo je, kaže nam, zanat koji se djeci daje odmah u ruke, od malena, a kasnije, čemu je i sama primjer, od toga može dobro da se živi. I suprug je dodaje iz Visokog pa ga nije trebala učiti poslu, jer se to u ovom kraju podrazumijeva.

"Volim da ga ohrabrim i kažem, ti to bolje radiš, pa onda čovjek dobije malo morala", dodaje kroz smijeh i pojašnjava da u poslu nema podjele, svi rade sve i nadopunjuju jedno drugo.

Tradicionalna proizvodnja

Zadržali su tradicijski način proizvodnje, onako kako se to ovdje od davnina radilo, kako bi sačuvali autohtoni domaći proizvod. Govoreći o samom procesu, kaže da je dobrom mesu potrebna još so, bijeli luk i dovoljno vrijeme u salamuri.

"Ne odstupamo od onog kako su generacije prije nas radile. I naravno, materija se mora poznavati, a to se svakako stiče kroz odrastanja. Kod nas se u porodici djeci prvo da zanat pa onda može i dalje. Ja sam završila pravni fakultet, sestra je kriminalistiku, ali svijetla obraza mogu da kažem, da i ja i sestra znamo ovo proizvesti, a znam i prodati", kaže Nevzeta.

Fakultetski stečeno znanje koristi u svom obrtu koji je registriran na njeno ime. Tradicija i znanje kada se spoji, dodaje, sve dobije pravi smisao.

"Znate kako kažu, imate višu, visoku i visočku školu, mi imamo svi pomalo", našalila se naša sagovornica, navodeći dalje kako su kupci degustatori koji dobro znaju šta hoće.

U ponudi i pureća sudžuka

No, ramstek je kralj suhog mesa, a uz njega u svom asortimanu Babići nude i ostale dijelove, ruža, zarebnica, sudžuke, sve je domaće, kvalitetno i dobro na svoj način. U ponudi imaju i sudžuku od purećeg mesa, to je nešto što Nevzetina porodica nije pravila, ali budući da je osnovnu podlogu imala, upustila se i u ovu “avanturu” te tržištu ponudila nesvakidašnji proizvod na našem području.

Kupci dobro znaju šta hoće, kaže Nevzeta

"To je specifičan proizvod, ali su i kupci specifični. Nudimo ga kroz gastro ponudu, često na sajmovima, seminarima, festivalima. Turistima se posebno sviđa. Ima kupaca koji ne smiju ili ne žele konzumirati goveđe meso, nego samo, puretina ili piletina. I to radimo po zahtjevu, odnosno narudžbi", pojašnjava nam.

Količine su ograničene količine, ali je i sam proizvod malo skuplji proizvod, pa nije im problem proizvesti, kada se može prodati. U ove vode se upustila 2019. godine kada je kao žena u biznisu ušla u projekat inkubator poslovnih ideja. Tada je dobila finansijsku i mentorsku podršku, a iz njega se izrodila pureća sudžuka.


Fotoprilog


Tagovi

NG Babić Suhomesnati proizvodi Pureća sudžuka Nevzeta Babić Goralija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.