Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz piletine
  • 29.11.2019. 15:00

Iz BiH u dvije EU zemlje izvezeno 19,5 tona piletine

Domaći proizvođači veliku šansu vide u izvozu na evropsko tržište i zbog toga što su na domaćem tržištu cijene dampinške.

Foto: Depositphotos/alessandro0770
  • 329
  • 29
  • 0

U dva mjeseca kako je krenuo plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju, BiH je na to tržište izvezla 19,5 tona piletine, u vrijednosti oko 103.000 KM

Domaća je piletina izvezena u susjednu Hrvatsku, ali i Njemačku, što su za Glas Srpske potvrdili u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Spoljnotrgovinskoj komori. Piletinu u EU izvoze kompanije "Madi", "Ovako", "Brovis" i "Argeta". 

Pripremaju se za izvoz u Švedsku

Kao i na početku, Edin Jabandžić, izvršni direktor Madija i predsjednik Koordinacije Udruženja peradara-živinara u BiH, kaže kako našu piletinu na tom tržištu nitko ne čeka raširenih ruku. Otkriva kako se pripremaju za izvoz u Švedsku, a najintenzivnije se radi na pripremi izvoza u Hrvatsku, s obzirom da se radi o geografski najbližem tržištu s kojim su poslovali i prije ulaska u EU. 

Peradari su uspjeli - bh piletina napokon na policama EU trgovina

Podsjeća da domaći uzgajivači pilića nisu ni konkurentni na EU tržištu jer u našoj zemlji podrška izostaje, za razliku od zemalja EU gdje subvencionišu svoje proizvođače. 

Izvoz jaja još na čekanju

Domaći proizvođači veliku šansu vide u izvozu na evropsko tržište i zbog toga što su na domaćem tržištu cijene dampinške. Razlog tome je, kako kaže Predrag Miličić, predsjednik Poslovne zajednice živinara RS i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH, ponuda, ali i prilično siromašna zemlja te niska kupovna moć stanovništva. 

"Zbog toga se moramo utrkivati da, podstaknuti aktivnostima trgovaca, raznim akcijama privučemo kupce. Postali smo pravo potrošačko društvo i da bismo se dodvorili kupcima, pribjegavamo i damping cijenama", kaže Miličić, ujedno i direktor firme "Agreks" iz Donjeg Žabara, koja je jedina u BiH dobila zeleno svjetlo za izvoz jaja za preradu u EU. No, još uvijek se čekaju konačne potvrde da bi prvi kaminoni krenuli u pogone evropskih tvornica. Nada se kako bi to kraja godine i to trebalo biti riješeno. 


Tagovi

Izvoz piletine EU tržište Edin Jabandžić Madi Izvoz jaja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.