Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bh piletina
  • 26.09.2019. 15:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tešanj

Peradari su uspjeli - bh piletina napokon na policama EU trgovina

Velika prednost bh. mesnih industrija je GMO free meso i Halal ceritifikat.

Foto: Depositphotos/alessandro0770
  • 476
  • 55
  • 0

Prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju izvezla je mesna industrija Madi iz Tešnja. Ovo je rezultat višegodišnjih napora i historijski uspjeh za privredu u BiH, posebno za Koordinaciju Udruženja peradara-živinara u BiH koja je od 2012. godine kontinuirano u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH i ministrom vanjskih poslova Mirkom Šarovićem radila na uspostavi i regulisanju svih pravila kao i ispunjenju strogih zahtjeva Evropske unije za izvoz pilećeg mesa.

Prvi kamioni s piletinom ovih dana trebaju krenuti put EU

"Nakon gotovo četiri mjeseca analiza, priprema, usaglašavanja propisa i ispunjenja drugih obaveza danas smo prvi izvezli pileće meso na prostor Evropske unije. Imam veliku potrebu da se zahvalim Mirku Šaroviću, ministru vanjskih poslova, koji je glasno zastupa interese ekonomije i privrede BiH, ali i Uredu veterinarstva BiH i nekolicini nas iz Koordinacije peradara-živinara BiH koji smo od 2012. godine radili na svemu ovome. Ovo je kruna rada i konkretan rezultat kada znamo da će svako u Njemačkoj sutra moći kupiti bh. pileće meso", kazao je za Klix izvršni direktor Madija i predsjednik Koordinacije Udruženja peradara-živinara u Bosni i Hercegovini Edin Jabandžić

Važno je to da BiH nije ograničena količinama mesa koje može izvesti, a već naredne sedmice održat će se sastanci s kupcima kako bi se razgovaralo o kvaliteti mesa i usporedbi sa drugim na tržištu EU. Jabandžić ističe kako mirno očekuju rezultate jer se radi o mesu koje će sigurno zadovoljiti kvalitete koji su neophodni EU. 

Velika prednost bh. mesnih industrija je GMO free meso i Halal ceritifikat.

"To su dvije stvari u kojima imamo prednost u odnosu na druge države. Ne treba se zanositi i očekivati da će nas neko dočekati raširenih ruku i da će Poljaci kao proizvođači najvećih količina pilećeg mesa u EU aplaudirati, ali dobili smo šansu i sve prilike moramo iskoristiti i na kraju unovčiti naš trud", zaključio je Jabandžić. 

Osim mesne industrije Madi d.o.o. Tešanj, dozvolu za izvoz pilećeg mesa na prostor EU dobile su i kompanije Argeta, Ovako i Brovis. 


Tagovi

Piletina Izvoz Edin Jabandžić Madi GMO free Halal


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas