Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
 • Evropski parlament
 • 03.10.2018. 12:30

I EU se obračunava s nepoštenim trgovačkim praksama - složen popis praksi koje nisu dopuštene

Predložen je popis nepoštenih trgovačkih praksi koje nisu dopuštene i prakse koje su dopuštene pod strogo utvrđenim uslovima. Znate li koje su to?

Foto: Bigstockphoto/VOROPAY
 • 504
 • 30
 • 0

Odbor za poljoprivredu Evropskog parlamenta usvojio je izvješće o nepoštenim trgovačkim praksama. Naime, na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta održanoj u ponedjeljak navečer članovi toga Odbora velikom su većinom glasova (38 za, 4 protiv i 2 suzdržana glasa) podržali izvješće talijanskoga zastupnika Paola De Castra o Prijedlogu direktive Evropskog parlamenta i Vijeća o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe hranom, navodi se u priopćenju ureda eurozastupnice Marijane Petir. 

Evropska komisija je, podsjećaju, u aprilu ove godine predložila Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe hranom, a nakon višegodišnjih zajedničkih napora članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj sadržanih u izvješćima i drugim aktima Evropskog parlamenta, koji su opetovano tražili da se ovaj veliki problem evropskih poljoprivrednika riješi na evropskoj razini odgovarajućim zakonodavnim aktom.

Rizik poslovanja prebačen na leđa poljoprivrednika

Nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom prepoznate su kao jedan od ključnih problema evropskih poljoprivrednika. Naime, evropski poljoprivrednici najslabija su karika u lancu opskrbe hranom te su često izloženi nepoštenim praksama velikih trgovaca kojima ovi dio rizika poslovanja koji nije povezan s primarnom proizvodnjom prebacuju na leđa poljoprivrednika. To je i jedan od razloga zbog kojeg su u sektoru poljoprivrede najniži prihodi uspoređujući ih s onima u drugim sektorima gospodarstva. 

Zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir u više je navrata ukazivala na probleme koje nepoštene trgovačke praske u lancu opskrbe hranom imaju za hrvatske poljoprivrednike. Podnijela je 58 amandmana na prijedlog direktive Komisije, što samostalno, a što u suradnji s drugim kolegama iz reda Evropske pučke stranke. Neki od usvojenih prijedloga odnose se na dobro definiranje uloga u lancu opskrbe hranom. Svjesna situacije u Hrvatskoj i značaja poljoprivrednih zadruga u trenutku kada je uspostavljanje priznatih proizvođačkih organizacija usporeno, prijedlog definicije "dobavljača“ proširila je i na poljoprivredne zadruge. Na taj način ojačana je njihova uloga u lancu u odnosu na "trgovce“. Također, predložila je dopunu popisa zabranjenih nepoštenih trgovačkih praski kojima su izloženi poljoprivrednici u Hrvatskoj pa je tekst  dopunjen s desetak takvih praksi među kojima je primjerice i praksa kojom kupac naplaćuje dobavljaču naknadu za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda ili pak traži naknadu od dobavljača za usluge koje nisu pružene, odnosno za usluge koje su pružene iako nisu ugovorene između ugovornih strana.

Prijedlogom Komisije, a koji je nakon glasovanja dopunjen usvojenim amandmanima, izrijekom je predložen popis nepoštenih trgovačkih praksi koje nisu dopuštene, i prakse koje su dopuštene pod strogo utvrđeni uslovima. 

U prvu skupinu prijedlogom su, među ostalim, uključene prakse koje se izričito zabranjuju:

 • kasna isplata za kvarljive prehrambene proizvode - više od 30 kalendarskih dana;
 • otkazivanje narudžbi pokvarljivih prehrambenih proizvoda;
 • jednostrano i retroaktivno mijenjaju uslove ugovora o opskrbi;
 • plaćanje zbrinjavanja pokvarenih prehrambenih proizvoda na prostoru trgovca koji nije uzrokovan nepažnjom ili krivnjom dobavljača.

U drugoj skupni nalaze se, među ostalima, dodatne trgovačke prakse koje su zabranjene ako nisu ugovorene jasnim i nedvosmislenim odredbama u ugovoru o nabavi:

 • povrat neprodanih prehrambenih proizvoda dobavljaču;
 • naplaćivanje naknade kao uslova za skladištenje, izlaganje ili uvrštavanje prehrambenih proizvoda dobavljača;
 • naplata promocije proizvoda proizvođaču.

Uz to, nepoštene trgovačke prakse često idu toliko daleko da trgovački lanci od proizvođača traže potpisivanje ugovornih odredbi kojima sami sebi uskraćuju mogućnost naknade za svoja potraživanja. Zastupnica Petir je predložila, a Odbor prihvatio amandman kojim se traži od država članica da moraju osigurati da se ugovorna odredba ili praksa koja isključuje kamate za kasno plaćanje zabranjuje prema odredbama članka 7. Direktive 2011/7/EU.

Nepoštene prakse rak rana hrvatskih, ali i evropskih poljoprivrednika

U svojim amandmanima zastupnica Petir je tražila proširenje primjene Direktive s "prehrambenih proizvoda“ na "poljoprivredne i prehrambene proizvode“, ali i na pojašnjenje i doradu pojedinih predloženih odredbi. Također, velikim brojem amandmana referirala se i na popis raznih oblika nepoštenih trgovačkih praski, pogotovo onih kojima su izloženi poljoprivrednici u Hrvatskoj. Zastupnici su podržali prijedlog Komisije kojim propisuju mjere s ciljem zaštite poljoprivrednika i kojim se omogućava poljoprivrednicima da pred nadležnim tijelima u državama člancima pokrenu postupke u slučaju kada su izloženi nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom. Nadležna državna tijela imat će mogućnost propisivanja sankcija. 

Najslabija karika u lancu opskrbe hranom je poljoprivrednik! EU direktiva će tome stati na kraj!

Nakon usvajanja izvješća u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj slijedi rasprava i usvajanje stava na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta i otvaranje pregovora o konačnom tekstu zakonskog prijedloga s Vijećem i Komisijom. Prošle je godine Hrvatski sabor usvojio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

"Učinkovit i djelotvoran lanac opskrbe hranom jest onaj koji je pravedan. U ovom prijedlogu direktive riječ je o pravednosti – o davanju glasa onima koji se ne čuju – onima koji su ne svojom krivnjom postali žrtve slabe pregovaračke pozicije. Postavljanje minimalnih uslova koji će vrijediti za sve na razini Unije dobar je znak, a države članice moći će propisivati i strože uslove ako se to pokaže potrebnim,“ zaključila je Petir istaknuvši da je ovo jedan od najvažnijih zakonodavnih akata o kojem Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj odlučuje nakon onog o reformi Zajedničke poljoprivredne politike jer je "nepoštena trgovačka praksa 'rak rana' hrvatske, ali i evropske poljoprivrede", zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Nepoštene trgovačke prakse


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.