Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna proizvodnja
  • 26.04.2023. 17:00

Gatački kajmak promovisan na zvaničnoj stranici EU za Zapadni Balkan

Gatački kajmak odleži nekoliko mjeseci u mijehovima od ovčije ili kozje kože.

Foto: Općina Gacko
  • 151
  • 66
  • 0

Na zvaničnoj stranici Evropske unije za Zapadni Balkan promoviše se i gatački kajmak. Naime, u okviru projekta ReLOaD2, nekoliko značajnih redaka dobilo je i Udruženju proizvođača Gatačkog kajmaka, o kojima je i Agroklub ranije pisao.

Istaknuto je kako je ova mala opština sa oko 8.000 stanovnika u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, uglavnom poznata po obližnjem Rudniku uglja i Termoelektrani koja je ujedno i najveći poslodavac  u ovoj oblasti.

Jedinstven način proizvodnje

Međutim, Gacko ima i svoj jedinstven i karakterističan način proizvodnje kajmaka. Tradicionalni način pravljenja kajmaka je da se sirovo mlijeko polako kuha, dva sata na veoma laganoj vatri. Nakon što se skine sa vatre, krema se skida i ostavi da se ohladi i blago fermentiše nekoliko sati ili dana.

Fermentacija traje po nekoliko sati ili dana

Za razliku od ovog tradicionalnog načina proizvodnje, u recepturi Gatački kajmak odleži nekoliko mjeseci u mijehovima od ovčije ili kozje kože.

Karakteristična aroma

Kao rezultat toga, kajmak prelazi iz bijele u žućkastu boju, čvrste, ali ne tvrde konzistencije, blago slanog ukusa i karakteristične arome koja se dobija tokom zrenja. Kada se izvadi iz mijeha, sir je suh i mrvljiv.

Od stelje do cicvare: Koji bh. proizvodi imaju potencijal za zaštitu?

"Naš kajmak je jedinstven i veoma vrijedan proizvod i zato želimo da ga zaštitimo i promovišemo", rekla je predsjednica ovog udruženja, Dragana Milović.

Udruženje broji 24 člana, a uglavnom su to žena sa sela. Proizvodnja mlijeka, uključujući i kajmak glavni je prihod za 90 posto njih.


Tagovi

Gatački kajmak Gacko Žene sa sela Proizvodnja kajmaka Udruženju proizvođača Gatačkog kajmaka Dragana Milović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]