Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni proizvodi
  • 10.04.2023. 16:30

Od stelje do cicvare: Koji bh. proizvodi imaju potencijal za zaštitu?

Kao država u srcu Evrope, BiH je karakteristična po svom geografskom položaju, raznolikim prirodnim i klimatskim uvjetima i postoji veliki potencijal za zaštitu tradicionalnih proizvoda s geografskim oznakama.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 159
  • 43
  • 0

Čak 63 bh. proizvoda imaju ogroman potencijal da postanu zaštićeni, a identificirali su ih Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Agencija za sigurnost hrane BiH, uz pomoć USAID-a. Objavljena je i publikacija "Tradicionalni prehrambeni proizvodi BiH i potencijal geografskih oznaka" koja je od posebnog značaja za ruralni razvoj.

Pet je do sada prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakama porijekla (ZOP) i oznakama geografskog porijekla (ZOGP): livanjski sir , nevesinjski krompir, visočka pečeica, livanjski izvorni sir i drvarski mućeni pekmez. 

Ogroman potencijal

U mesnim proizvodima, kod kojih je prepoznat potencijal su ćevapi, visočki sudžuk, hercegovački pršut, visočka ovčija stelja, visočka pečena janjetina, visočka kaurma, krajiški pršut/pastrma od goveđeg mesa, visočki pirjan, hercegovačka suha jarčetina i krajiški sudžuk od goveđeg mesa. 

Od sireva to su: trapist - Marija Zvijezda, hercegovački sir iz mijeha, sir torotan, vlašićki/travnički, kupreški, majevički dimljeni sir zarac, hercegovački škripavac, janjska pletenica, blatnički, repovački, krajiški ovčiji sir, kalenderovački, zarica i krajiški polutvrdi sir. Ostali proizvodi životinjskog porijekla kod kojih je prepoznat potencijal su: hercegovački med, kestenov med cazinske, kostajnički kestenov med, romanijski skorup-kajmak, gatački kajmak iz mješine, petrovačka basa – pomješa, janjski kajmak. 

Svoje mjesto u zaštićenim proizvodima svakako imaju i ulja i masti, poput hercegovačkog ekstra djevičanskog maslinovog i bundevinog. 

Hercegovačka trešnja ima potencijala (Foto: Alen Sabljić)

Među voćem, povrćem i žitaricama, u prirodnom stanju ili prerađeni, su: semberski kupus, hercegovačka suha smokva, hercegovačka trešnja, grah poljak, raštika, nar, rogatički i glamočki te fojnički krompir, hercegovački ćupter, pekmez od smokve, paradajz iz Buturović Polja, pekmez od jabuka, suha šljiva, krnjinska jagoda, kukuruz stodanjak, sok od jabuke, krompir poluranka i kesten.

Raštika preživjela sve nedaće - cijena dobra, a strance oduševljava

Potencijal da budu zaštićeni svakako imaju i neumske školjke kamenice, neretvanska mekousna, mušule, pastrmka glavatica te ostali proizvodi poput žalfije/kadulje, narodnog čaja, kiseljačke pogače, grmečkog integralnog hljeba, trhane, omača i cicvare. 

Unapređenje poljoprivrednog sektora

Razvijena je i studija koja je naglasila važnost certifikacije i zaštite proizvoda u Bosni i Hercegovini po sistemu geografske oznake čime se povećava njihova vrijednost i promoviraju njihove jedinstvene kvalitete potrošačima širom svijeta. 

"Potrošačima omogućava da razlikuju kvalitetne proizvode i vjeruju u njihov kvalitet, a istovremeno se pomaže proizvođačima da ih bolje plasiraju", naveli su iz USAID-a.  

Povećanje broja registriranih prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni oznakama geografskog porijekla, dovodi do unapređenja poljoprivrednog sektora Bosne i Hercegovine, kvalitete proizvoda i ekonomskog jačanja kroz plasman proizvoda u sektoru turizma.  
Kao država koja je smještena u srcu Evrope, kako navode iz USAID-a, BiH je karakteristična po svom geografskom položaju, raznolikim prirodnim i klimatskim uvjetima, te bogatoj kulturi i tradiciji. Iz tog razloga, postoji veliki potencijal za zaštitu tradicionalnih proizvoda s geografskim oznakama. 

"Prateći rastući trend očekivanja i zahtjeva potrošača za hranom i poljoprivrednim proizvodima koji imaju oznaku određenog kvaliteta, a naročito kvaliteta povezanog s porijeklom, tradicijom, znanjem i vještinama, Bosna i Hercegovina bi trebala svim raspoloživim resursima iskoristiti potencijal dostupnih proizvoda", istaknuto je.

U objavljenoj knjizi se nalazi jasan pregled podataka, detaljan opis proizvoda, kao i uvid u njihovu rasprostranjenost po kategoriji i geografskom području proizvodnje/prerade. Publikacija je namijenjena svim nadležnim organima i kreatorima politika, s ciljem jačanja sistema zaštite i podizanja vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji kvalitet proističe iz geografskog porijekla.

Knjigu tradicionalnih proizvoda s potencijalom geografskih oznaka u BiH možete preuzeti ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivreda Proizvodi Geografska oznaka Zaštita porijekla Tradicionalni proizvodi USAID FAO


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.