Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 03.04.2023. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Krajiški omač i trahana uskoro s oznakom garantirano tradicionalni specijalitet?

Riječ je o tradicionalnim proizvodima domaćinstava na području sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine

Foto: Depositphotos/panxxx1962
  • 353
  • 46
  • 0

Udruženje proizvođača "Stari-novi okus", koje djeluje pri Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona, podnijelo je zahtjeve za registraciju proizvoda Krajiški omač i Krajiška trahana oznakom "garantirano tradicionalni specijalitet".

Kako je navedeno u specifikacijama, riječ je o tradicionalnim proizvodima domaćinstava na području sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine.

Krajiški omač

Radi se o tjestenini sa jajima koja se reže u obliku rezanaca, a riječ omač, potiče od turske riječi omak i ima dva značenja: vrsta domaćih kvadratnih rezanaca za juhu/čorbu i staro jelo koje se konzumiralo za doručak. Osušena tjestenina sa jajima se izrađuje u obliku širokih rezanaca, koja se kuha u slanoj vodi do postizanja meke konzistencije. Može da se poslužuje kao samostalno jelo uz dodatak vrhnja ili kao prilog umacima od mesa.

Omač se pravi od pšeničnog brašna T-400 ili T-500 (Foto: Depositphotos/Valmedia)

Za proizvodnju Krajiškog omača upotrebljava se namjensko pšenično brašno tipova: T-400 ili T-500 i svježa cijela kokošija jaja u količini 5 do 6 komada na 1 kilogram brašna. U zamjes se dodaje količina vode do postizanja željene konzistencije tijesta koje treba da je tvrdo i elastično, te kuhinjska so u količini 10 do 15 grama na kilogram brašna.

Specifičnost mu daje način proizvodnje, sušenja i čuvanja. Predstavlja prerađenu hranu koja može imati duži vijek trajanja bez kvarenja. 

Krajiška trahana

Krajiška trahana se dobija fermentacijom tijesta dobijenog zamjesom pšeničnog brašna, vode i kvasca, ili samo brašna i vode, ručno obrađenog kidanjem i trljanjem kroz rešeto. Na ovaj način se dobije specifični granulasti (zrnasti) oblik tjestenine koja se suši na suncu. Originalna je riječ iz perzijskog jezika tarhana, ali ako uporedimo oblik tarhana i oblik trahana u sjeverozapadnoj Bosni, opažamo da je u ovoj drugoj riječi došlo do premetanja glasova a i r, odnosno oni su zamijenili svoje pozicije.

Proizvodnja tradicionalnih proizvoda ima velike potencijale u BiH

To je zbog toga što je narod u sjeverozapadnom dijelu Bosne riječ tarhana doveo u vezu sa riječju trati, kao jednim od postupaka prilikom spravljanja tjestenine. Koristi se za pripremu čorbe koja se zove trahana.

Registrirano 5 proizvoda

Trenutno je, u skladu s odredbama Pravilnika o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, registrirano pet proizvoda, i to tri proizvoda oznakom geografskog porijekla: Nevesinjski krompir, Visočka pečenica i Livanjski sir, te dva oznakom porijekla: Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina.

Kako se proizvode krajiški omač i trahana možete pogledati u dokumentima ispod ovog teksta. Više informacija o proceduri registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta možete pronaći ovdje.


Dokumenti


Tagovi

Krajiški omač Krajiška trahana Prehrambeni proizvodi Tjestenina Brašno Jaja Domaća tjestenina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.