Riječ je o tradicionalnim proizvodima domaćinstava na području sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine
Udruženje proizvođača "Stari-novi okus", koje djeluje pri Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona, podnijelo je zahtjeve za registraciju proizvoda Krajiški omač i Krajiška trahana oznakom "garantirano tradicionalni specijalitet".
Kako je navedeno u specifikacijama, riječ je o tradicionalnim proizvodima domaćinstava na području sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine.
Radi se o tjestenini sa jajima koja se reže u obliku rezanaca, a riječ omač, potiče od turske riječi omak i ima dva značenja: vrsta domaćih kvadratnih rezanaca za juhu/čorbu i staro jelo koje se konzumiralo za doručak. Osušena tjestenina sa jajima se izrađuje u obliku širokih rezanaca, koja se kuha u slanoj vodi do postizanja meke konzistencije. Može da se poslužuje kao samostalno jelo uz dodatak vrhnja ili kao prilog umacima od mesa.
Za proizvodnju Krajiškog omača upotrebljava se namjensko pšenično brašno tipova: T-400 ili T-500 i svježa cijela kokošija jaja u količini 5 do 6 komada na 1 kilogram brašna. U zamjes se dodaje količina vode do postizanja željene konzistencije tijesta koje treba da je tvrdo i elastično, te kuhinjska so u količini 10 do 15 grama na kilogram brašna.
Specifičnost mu daje način proizvodnje, sušenja i čuvanja. Predstavlja prerađenu hranu koja može imati duži vijek trajanja bez kvarenja.
Krajiška trahana se dobija fermentacijom tijesta dobijenog zamjesom pšeničnog brašna, vode i kvasca, ili samo brašna i vode, ručno obrađenog kidanjem i trljanjem kroz rešeto. Na ovaj način se dobije specifični granulasti (zrnasti) oblik tjestenine koja se suši na suncu. Originalna je riječ iz perzijskog jezika tarhana, ali ako uporedimo oblik tarhana i oblik trahana u sjeverozapadnoj Bosni, opažamo da je u ovoj drugoj riječi došlo do premetanja glasova a i r, odnosno oni su zamijenili svoje pozicije.
Proizvodnja tradicionalnih proizvoda ima velike potencijale u BiH
To je zbog toga što je narod u sjeverozapadnom dijelu Bosne riječ tarhana doveo u vezu sa riječju trati, kao jednim od postupaka prilikom spravljanja tjestenine. Koristi se za pripremu čorbe koja se zove trahana.
Trenutno je, u skladu s odredbama Pravilnika o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, registrirano pet proizvoda, i to tri proizvoda oznakom geografskog porijekla: Nevesinjski krompir, Visočka pečenica i Livanjski sir, te dva oznakom porijekla: Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina.
Kako se proizvode krajiški omač i trahana možete pogledati u dokumentima ispod ovog teksta. Više informacija o proceduri registracije oznaka porijekla, geografskog porijekla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta možete pronaći ovdje.
Dokumenti
Tagovi
Autorica