Proizvode ga na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg mlijeka, prirodnog sirila i soli.
Kozji sir iz mijeha, proizveden u sirana Llaeth je među najboljima u Bosni i Hercegovini. Barem tako kažu ocjene Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, odakle su lani dvije medalje za sir ekstra klase otišle u ovaj širokobriješki obrt, treću godinu zaredom.
Zlatom su se okitili tvrdi masni kozji sir iz mijeha i isti takav u maslinovu ulju.
Proizvode ih na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg, prirodnog sirila i soli. "Pripremi se kozja mješina, to je koža od janjeta ili kozleta, osuši se i obradi. U nju se zbije pripremljeni sir koji zrije dva do tri mjeseca", kaže Josip Buhač iz ove sirane.
Organizirani su kao obrt i većinu poslova završavaju kod kuće, porodično njih šestero. Njihova farma broji 60 grla. Kravlje mlijeko otkupljuju, kao i dio kozjeg od svojih kooperanata. S radom su počeli prije 12 godina, a proizvodnju kozjeg sira iz mijeha konstantno osavremenjuju.
"Roditelji su se i ranije bavili time, vremenom smo to podigli na veću razinu i sada radimo sa svim većim trgovačkim lancima Bosni i Hercegovini", priča Buhač i dodaje kako se poskupljenje energenata uzrokovano globalnom krizom u snabdijevanju, odrazilo i na njihovu proizvodnju.
Pojašnjava kako su koze dva puta dnevno na ispaši, a ostalu hranu za njih ne proizvode, nego kupuju jer sami ne mogu sve poslove stići. Poskupljenja se u konačnici odrazila na cijenu sira, ali prodaja dobro ide.
Mjesečna proizvodnja sira u ovom obrtu varira zbog laktacije, pa je nezahvalno govoriti o količinama na tom nivou. Ipak, naš sagovornik ističe da su zadovoljni, jer su prošlu godinu zaključili sa sedam tona proizvedenog sira.
Tagovi
Autorica