Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirana Llaeth
  • 24.02.2023. 10:20
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Široki Brijeg

Kozji sir iz mijeha s dvije zlatne medalje među najboljima u BiH

Proizvode ga na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg mlijeka, prirodnog sirila i soli.

Foto: Selma Mujić
  • 187
  • 61
  • 0

Kozji sir iz mijeha, proizveden u sirana Llaeth je među najboljima u Bosni i Hercegovini. Barem tako kažu ocjene Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, odakle su lani dvije medalje za sir ekstra klase otišle u ovaj širokobriješki obrt, treću godinu zaredom.

Zlatom su se okitili tvrdi masni kozji sir iz mijeha i isti takav u maslinovu ulju.

Tradicionalna proizvodnja

Proizvode ih na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg, prirodnog sirila i soli. "Pripremi se kozja mješina, to je koža od janjeta ili kozleta, osuši se i obradi. U nju se zbije pripremljeni sir koji zrije dva do tri mjeseca", kaže Josip Buhač iz ove sirane.

Lani proizveli sedam tona sira

Organizirani su kao obrt i većinu poslova završavaju kod kuće, porodično njih šestero. Njihova farma broji 60 grla. Kravlje mlijeko otkupljuju, kao i dio kozjeg od svojih kooperanata. S radom su počeli prije 12 godina, a proizvodnju kozjeg sira iz mijeha konstantno osavremenjuju.

Kako napraviti ukusan kozji sir i jogurt?

"Roditelji su se i ranije bavili time, vremenom smo to podigli na veću razinu i sada radimo sa svim većim trgovačkim lancima Bosni i Hercegovini", priča Buhač i dodaje kako se poskupljenje energenata uzrokovano globalnom krizom u snabdijevanju, odrazilo i na njihovu proizvodnju.

Lani proizveli sedam tona

Pojašnjava kako su koze dva puta dnevno na ispaši, a ostalu hranu za njih ne proizvode, nego kupuju jer sami ne mogu sve poslove stići. Poskupljenja se u konačnici odrazila na cijenu sira, ali prodaja dobro ide.

Koze su dvaput dnevno na ispaši (Foto: Sirana Llaeth)

Mjesečna proizvodnja sira u ovom obrtu varira zbog laktacije, pa je nezahvalno govoriti o količinama na tom nivou. Ipak, naš sagovornik ističe da su zadovoljni, jer su prošlu godinu zaključili sa sedam tona proizvedenog sira.


Tagovi

Sir Kozji sir iz mijeha Punomasni sir Josip Buhač Llaeth


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.