Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 03.09.2021. 07:30

Francuski vinarski sektor nadmašio pretpandemijski izvoz vina

Ove godine francuski vinari strahuju od mogućih sankcija SAD-a, ali i manjka grožđa.

Foto: Depositphotos/RokaB
  • 31
  • 2
  • 0

Francuski izvoz vina i žestokih pića oporavio se u prvoj polovici godine, nadmašivši razinu iz pretpandemijske 2019. i to zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze Covidom-19, izvijestila je udruga izvoznika FEVS.

"U međunarodnom kontekstu koji je i dalje neizvjestan, izvoz francuskih vina i žestokih pića oporavio se s prometom od 7,25 milijardi eura, što je povećanje za spektakularnih 42,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani", navodi se u priopćenju kojega prenosi lesoir.be. Kada se ove brojke usporede s prvih šest mjeseci 2019., riječ je o povećanju za za 8,6 posto. 

Izvoz u članice Europske unije dosegnuo je 1,7 milijardi eura i veći je nego u istom razdoblju 2019. godine, iako je u Njemačkoj pao za jedan posto, na 433 milijuna eura.

Bojazan od sankcija SAD-a i manjka grožđa

Međutim, tamošnji izvoznici i dalje strahuju od sankcija SAD-a iako ih je Washington u međuvremenu ukinuo u dogovoru s Europskom unijom. FEVS je stoga pozvao EU i Francusku da definitivno riješe problem kako bi se prijetnja otklonila. Podsjećamo, SAD je uveo veće carine na vino, sir i maslac iz Europe zbog sukoba s EU-om oko subvencija Airbusu, a EU je uzvratila istom mjerom.

Amerikanci su u međuvremenu ponovo počeli kupovati francuska vina, ali obujam prodaje još nije dosegnuo pretkriznu razinu.

Izvoznike zabrinjava i ovogodišnja berba, koja bi prema nekim prognozama mogla biti slaba zbog proljetnog mraza i ljetnih poplava. Zbog toga mnogi uvoznici i trgovci pokušavaju preduhitriti taj problem avansnim narudžbama.

Nicolas Ozanam, generalni delegat FEVS-a je kazao da zbog činjenice da su količine grožđa u deficitu nije povoljan trenutak za poticanje ovakve dinamike izvoza. 

Prema podacima s Tridgea koje prenosi Decanter, najviše vina iz ove zemlje uvozi SAD. U pretpandemijskoj 2019. uvezla ga je u vrijednosti od 2,1 milijarde dolara, a lani je ona iznosila 1,8 mlrd $. 

SAD je i najveći globalni uvoznik vina - 2018. i 2019. vrijednost uvoza procijenjena je na 6,5 milijardi američkih dolara dok je 2020. ona pala na 5,9 milijardi zbog Covida.


Tagovi

Vina Francuska Izvoz Oporavak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.