Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoke carine
  • 09.01.2020. 16:30

Pao izvoz francuskih vina - krivac američke carine

SAD je najveće izvozno tržište francuskih vina. Carine će obuhvatiti isporuke čija je vrijednost u 2018. iznosila milijardu dolara.

Foto: Pixabay/139904
  • 480
  • 26
  • 0

Izvoz francuskih vina srednje klase pao je zbog carina koje je SAD uveo u oktobru prošle godine zbog spornih evropskih subvencija za proizvodnju aviona, izjavio je u utorak dužnosnik francuske vlade.

Tako se francusko vino našlo među proizvodima Evropske unije, uz škotski viski i talijanski sir, pod udarom 25-postotnih američkih carina nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) Washingtonu dala zeleno svjetlo za uvođenje kompenzacijskih carina u dugotrajnom procesu zbog subvencija evropskom proizvođaču aviona Airbusu.

Francuzi su se ovog scenarija pribojavali od jesenas

"Vidimo negativne posljedice, osobito kada su u pitanju vina srednje klase koja su najviše pogođena. Francuski sektor vina i žestokih alkoholnih pića pribojavao se toga od prošle jeseni", rekao je za Reuters Jean-Baptiste Lemoyne, vvisoki dužnosnik francuskog ministarstva vanjskih poslova u osvrtu na američke carine.

Trumpova administracija uvodi carinu na evropske proizvode: na udaru vino, sir, viski

Odbio je navoditi brojke, napominjući da će carinska uprava objaviti podatke o trgovini u novembru koji će otkriti prve naznake posljedica američkih carina. Inače, SAD je najveće izvozno tržište francuskih vina. Carine će obuhvatiti isporuke čija je vrijednost u 2018. iznosila milijardu dolara.

Francuska udruga izvoznika vina upozorila je još u oktobru da su vina srednje klase najviše ugrožena gubitkom tržišnog udjela u SAD-u nakon povećanja maloprodajnih cijena zbog povećanja carina.

Industrija vina sprema se i za moguće dodatno povećanje američkih carina zbog odvojenog spora oko francuskog poreza na digitalne tvrtke, za koji Washington smatra da nepravedno ciljaju na američke tehnološke divove.

SAD i Francuska bi trebali razgovarati 

Washington je zaprijetio carinama u visini i do 100 posto na određene francuske proizvode, uključujući pjenušava vina poput šampanjca, čiji godišnji izvoz u Sjedinjene Države premašuje vrijednost od 700 miliona dolara.

Francuski dužnosnik kazao je da bi SAD i Francuska trebali razgovarati, između ostalog, i na godišnjem okupljanju u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu krajem januara, kako bi sporazumno riješili spor i izbjegli recipročne carine. Time je ponovio poruku koje je u utorak poslao francuski ministar financija.


Tagovi

Francuska vina Carine Vina srednje klase Izvoz SAD Francuska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...