Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 04.03.2021. 14:30

Evo šta niste znali o brašnu na bazi integralnih žitarica

Mnogi ne znaju da obrađene vrste brašna, poput bijelog imaju nisku nutritivnu vrijednost, te dolazi do povećanja šećera u krvi, što uzrokuje glad.

Foto: Depositphotos/Tomukas (ilustracija)
  • 283
  • 351
  • 0

Vjerovatno ste se mnogo puta zapitali da li tjestenina može biti od potpuno prirodnih sastojaka i od čistog integralnog brašna, koje daju najkvalitetnije žitarice ? U Novom Sadu, u susjednoj Srbiji, postoji takvo mjesto, zahvaljujući Slađani Petrov. Iako po struci trgovac, njena ljubav od malih nogu zapravo je kulinarstvo, a zahvaljujući svojoj baki, naučila je da priprema hranu na starinski i tradicionalan način.

Danas mjesi čuvene rezance za supu, razne vrste tjestenine, slane zdrave pite, kao i zimnicu. A kolika je majstorica svog zanata pokazuje primjer da se njeni proizvodi rasprodaju za rekordno kratko vrijeme.

"Uz svoju baku sam savladala osnovne stvari da bih kasnije zanat 'krala' od vrsnih majstora kineske i domaće kuhinje. Poslije uspješno savladanih lekcija, odluka je pala da izgradim lični stil koji spaja tradicionalnu kuhinju s najkvalitetnijiim namirnica, ali i sa savremenim pristupom u kulinarstvu", priča Petrov.

Proizvodi bez vještačkih boja i dodataka

Zato, kod nje na tezgi mogu da se nađu široki rezanci od bijelog i integralnog brašna, kao i oni sa bio batatom i sa dodatkom špinata. U ponudi su i krupni makaroni od bijelog, tako i od speltinog brašna, mini pužići, integralne pšenične taljatele sa pomenutim batatom ali i taljatele od integralnog bijelog kukuruza, kao i od ražanog brašna, heljde, sa dodatkom batatata. U ponudi su i flekice, tarhana, lazanje, špagete i sve to takođe u raznim kombinacijama.

Andrea Blagojević pored posla izrađuje domaću tjesteninu - porudžbine stižu svakodnevno

Pored navedenog, u ponudi ima i slatki program koji je isto tako napravljen po zdravoj recepturi.

"Sve proizvode i slane i slatke pravim bez vještačkih boja i aroma, bez kvasca i praška za pecivo. Zimnicu i džemove pravim na starinski način, što podrazumijeva pasterizaciju bez konzervansa, vinobrana i ostalih sintetizovanih dodataka za produžavanje svježine."

Heljdino bogatije proteinima i vitaminima od bijelog brašna

Njeni proizvodi su napravljeni od heljdinog, speltinog, ovsenog, raženog, ječmenog, integralnog pšeničnog brašna, pirinčanog i bijelog brašna po zahtjevu kupaca. Zato ne treba da čudi što je ispred njene tezge uvijek gužva pa se traži parče više čuvenog medovika, malinovika, baklava, lijene pite sa jabukama i ostalih slatkiša koje pravi isključivo od integralnih žitarica.

Naša sagovornica kaže kao njeni specijaliteti ne goje, a pospješuju i razne pozitivne procese u organizmu pa tako navodi da je heljda bogata proteinima i vitaminima B1 i B2 i kako za razliku od bijelog brašna, ima mnogo više kalija, željeza i magnezija. Ova žitarica ne sadrži gluten pa mogu da je jedu osobe koje pate od celijakije.

Radenko Šešić: Vlada veliko interesovanje za brašno od spelte, možda ću proširiti proizvodnju

"Spelta je zapravo bliski srodnik ovdašnje pšenice, a njena upotreba je od davnina. Vrlo je bogata proteinima, a sadrži i dijetalna vlakana. Prepuna je B vitamina i brojnih minerala, a što je najvažnije ima nizak nivo masti. Špagete od speltinog brašna veoma su popularne među kupcima", navodi naša sagovornica. 

Mnogi mješaju pojmove vezane za pšenično brašno

I ovseno ili zobeno, sve je zastupljenije u ljudskoj ishrani kako zbog svojih nutritivnih, tako i zbog proteinskih svojstava. Ova vrsta brašna posebno je pogodna kada je neko na dijeti, ali i kod bolesnika koji moraju da imaju dijetalnu ishranu jer pozitivno utiče na liječenje malokrvnosti i drugih upalnih procesa. 

Za one koji više vole proizvode na bazi raži, Slađana se potrudila da im udovolji, a kako kaže, ovaj tip žitarice se smatra jednom od najhranjivijih. Najčešće je zastupljena u ishrani gojaznih ljudi, ali i kod pacijenata koji imaju povišen nivo holeserola u krvi.

"Ječmeno brašno je isto veoma zdravo, ali i integralno pšenično. Mnogi ljudi miješaju pojmove kada se radi o pšeničnom. Ono integralno je zapravo proizvod napravljen od punog zrna žitarica. Inače, mnogi ne znaju da obrađene vrste brašna, poput bijelog imaju nisku nutritivnu vrijednost, te dolazi do povećanja šećera u krvi, što uzrokuje glad", kaže ova poduzetnica i dodaje da koristeći obrađenu vrstu brašna, unosi se samo skrob u organizam i zato ćelije ne dobijaju potrebne minerale, te će se ubrzo osjetiti glad zbog unošenja praznih kalorija.

"Intergralna sadrže i do 10 puta veće količine minerala i vitamina i zato dok se jedu nema bojazni od gojaznosti", zaključila je Slađana.


Tagovi

Brašno Tjestenine Heljdino brašno Speltino brašno Integralno pšenično brašno


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.