Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaražena jaja
  • 12.08.2017. 08:00

EK: Prestanite sa optuživanjem, rješavajmo problem

Vytenis Andriukaitis, komesar EK zadužen za zdravstvo je rekao da želi da Holandija, Belgija i Njemačka prestanu sa razmjenom međusobnih optužbi o tome tko je odgovoran za izazivanje panike zbog fipronila.

Foto: Pixabay/Buecherwurm_
  • 430
  • 24
  • 0

Vanredni sastanak ministara povodom jaja zagađenih insekticidnom fipronilom, u nastojanju da okonča "optuživanja i omalovažavanja" zbog ovog skandala, sazvat će Evropska komisija kao izvršni organ Evropske unije.

Zbog fipronila zatvoreno 180 peradarskih farmi

Vytenis Andriukaitis, komesar EK zadužen za zdravstvo, za agenciju AFP je rekao da želi da Holandija, Belgija i Njemačka prestanu sa razmjenom međusobnih optužbi o tome tko je odgovoran za izazivanje panike zbog fipronila otkrivenog u jajima, kemikalije koja može da bude štetna za ljude, piše tribune.

Nije važno tko je kriv

"Optuživanja i prozivke neće nas dovesti nigdje i želim da to prestane", rekao je litvanski komesar u odgovoru prosljeđenom emailom na pitanja francuske agencije.

"Ali, da idemo redom. Naš zajednički zadatak i prioritet je stavljanje situacije pod kontrolu, prikupljanje informacija, fokusiranje na analizu i izvlačenje pouke kako bismo poboljšali naš sistem i spriječili kriminalne aktivnosti", rekao je Andriukaitis dodavši da je upravo o tome razgovarao s njemačkim, belgijskim i holandskim ministarima ove nedjelje.

"Predložio sam održavanje sastanka na visokom nivou nadležnih ministara i predstavnika agencija za bezbjednost hrane svih država članica uključenih u ovaj problem čim budu na raspolaganju sve činjenice", rekao je Andriukaitis.

Danska najnovija žrtva

Kontaminirana jaja su pronađena u najmanje 11 zemalja EU otkako je 1. avgusta u javnost procurila ta afera, a milioni jaja i proizvoda na bazi jaja povučeni su minulih dana sa polica supermarketa širom Evrope.

Danska je najnovija od brojnih zemalja prijavila da je pogođena ovom aferom, navodeći da je tamo prodato 20 tona zagađenih jaja uvezenih od belgijskih dobavljača.

Foto: Pixabay/Buecherwurm_65


Tagovi

Vytenis Andriukaitis Fipronil Zaražena jaja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]