Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja tartufa
  • 16.06.2020. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Krupa na Vrbasu

Domaći tartufi uskoro stižu na međunarodno tržište?

Tartufi u BiH daleko su kvalitetniji od onih gajenih u zemljama koje su industrijski razvijene, a čemu je uzrok zagađenje šuma.

Foto: Arhiva Zorana Davidovića (ilustracija)
  • 369
  • 76
  • 0

Na našem podneblju uspjeva jedna od najskupljih gljiva na svijetu, tartufi. U Bosni i Hercegovini se njihovim sakupljanjem bavi Mijodrag Vuković, iz Krupe na Vrbasu.

Gljive pronalazi uz pomoć pasa, obično u kraju gdje i živi, mada u potrazi za ovom vrstom, odlazi i u druge dijelove zemlje, a sakupljanjem ne bi mogao da se bavi da nije edukovan na tu temu. Najveća gljiva koju je do sada pronašao, teška je 200 grama, kako navodi RTRS.

"Postoji samo nekoliko vrsta pasa koji znaju tražiti tartufe, a mislim da sam ja izabrao one najbolje. Riječ je o Laogoto Ramonjolo, italijasnkoj rasi koja genetički ima predispoziciju da bude dobar u nalaženju tartufa", objašnjava Vuković. 

Tartufi su tokom aprila uspavani

Ove gljive za svoj rast i razvoj zahtjevaju specifične vremenske uslove, koji podrazumijevaju veliki procenat vlažnosti. S obzirom da je u ovom periodu zabilježena velika vlaga, ovaj gljivar krenuo je u potragu. 

Kako kaže, za njima se može tragati tokom čitave godine. Izuzetak je jedino četvrti mjesec, april, kada se nalaze u posebnom, tzv. uspavanom stanju i tada se ne traže. 

Vuković se takođe bavi i prerađivanjem gljiva i ima u planu da tržištu ponudi maksimum, odnosno, pored prerađevina od tartufa, plasirati će i samonikle, divlje vrste gljiva, a koje rastu nad zemljom. 

Bosanske šume bogate skupocjenim tartufima

"Proizvodi od crnog zlata imati će naziv Vuk tartufi, a mogu se naći u ponudi u Krajiškoj kući, u Banja Luci. Oni imaju potencijala za prezentovanje domaćih proizvoda, ne samo u našem gradu nego i u čitavoj regiji", navodi on. 

U svom poslu ima podršku od porodice dok svoje znanje iz gljivarstva već prenosi najmlađim članovima. Značajna činjenica je i to što tržište za ovaj proizvod uvijek postoji. Primjera radi, cijena kilograma tartufa ide i do nekoliko hiljada eura


Tagovi

Proizvodnja tartufa Prerada tartufa Gljivarstvo Mijodrag Vuković Laogoto Ramonjolo Cijena tartufa Prezentovanje proizvoda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.