Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene na pijacama
  • 18.06.2020. 16:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Fojnica

Da li su skupi poljoprivredni proizvodi na našim pijacama, prve borovnice i 10 KM?

Da li je vrijednost domaćih poljoprivrednih proizvoda zaista realno iskazana aktuelnim cijenama ? Štiti li cijena interese proizvođača?

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 249
  • 55
  • 0

Ovih dana zelene pijace bogate su raznovrsnom ponudom sezonskog voća i povrća, a pored toga vladala je tražnja za rasadom, mliječnim proizvodima, kao i cvijećem.  

Kada je riječ o cijenama voća, kilogram trešanja na pijaci u Fojnici koštao je 3, a jabuka i breskvi do 2,5 KM. Jednake cijene bile su i za paradajz, papriku i špinat. Najjeftiniji je bio krompir, koji je koštao 1 KM dok je za mladi krompir bilo potrebno izdvojiti 1,5 KM. Cijena koštanja za rasad kretala se u rasponu od 0,5 do 2 KM. 

Što se tiče koštunjavog voća, tu se cijene kreću od 18 KM za kilogram jezgre oraha, 6 KM za suhe šljive pa do pet maraka za kilogram jagoda, koliko takođe košta i  tegla šumskih jagoda. Za prve ovogodišnje borovnice, potrebno je izdvojiti 10 KM, kako piše Avaz

Šta je uslovilo iznenadni pad cijena povrća na pijacama?

Litar kravljeg mlijeka poljoprivrednici cijene 1,25 KM, mladi kravlji sir 4 KM dok je masni i suhi sir šest maraka. Od mliječnih prerađevina, cijena za teglu pavlake iznosi pet KM, a domaće maslo je 10 KM

Kilogram domaćeg meda košta 18 KM, a tegla džema od brusnice osam maraka. Za grah je trebalo izdvojiti šest, za kilogram kukuruznog, raževog i pšeničnog brašna po dvije a za heljdino četiri marke.


Tagovi

Zelene pijace Domaće voće Domaće povrće Mliječne prerađevine Cijene voća Domaći med Prve borovnice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.