Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene voća
  • 25.05.2020. 13:30

Da li je zaista najisplativije uzgajati jagodu?

Ova proizvodna godina bila je povoljna za voćare. Jagode su dobro rodile, a plodovi su krupni i zdravi.

Foto: JumpStory
  • 250
  • 14
  • 0

Prema riječima proizvođača jagoda, ova sezona je bila dobra i što  se tiče kvaliteta samog voća, ali i prinosa i cijena na tržištu. 

Iz Udruženja voćara Republike Srpske kažu da su uzgajivači zadovoljni jer se maloprodajna cijena jagoda kreće od pet do šest KM, a u veleprodaji kilogram ovog voća košta od 1 do 3,5 KM, što je povoljna situacija za voćare. 

Mraz značajno smanjio proizvodnju

Prema riječima predsjednika udruženja, Dragoja Dojčinovića, na ovakvo stanje su uticali i povoljni vremenski uslovi tako da su ovogodišnji prinosi bili prilično visoki, kako navode Nezavisne

Cijena sata u berbi jagoda nikad veća - u poljima turistički radnici

"Bilo je i sunčano, ali i dovoljno vlažnosti pa su uzgajivači mogli proizvoditi i na otvorenom polju, što je uticalo na dobre krajnje rezultate", navodi Dojčinović

Dodaje kako voćari očekuju da ove sezone cijene drugog voća biti dosta visoke jer je proizvodnja bila manja. Proljećni mraz je nanio veliku štetu procvjetalom voću, a i uvoz je bio manji. 

Smanjuje se broj proizvođača?

I voćari u Prijedorskom kraju su zadovoljni rodom jagoda, ali i njihovom cijenom.

"Plodovi su izuzetno dobri i kvalitetni, vrijeme je pogodovalo voću tako da na jagodama nema truleži već je izuzetno zdrava", objašnjava Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

Ono što ipak predstavlja problem je broj proizvođača koji se već određeni broj godina smanjuje. 

Hoće li voćari dobiti podsticaje?

"Onaj prvi rod, ostvaruje najbolje cijene na tržištu. Iz tog razloga voćari nastoje da cjelokupan rod plasiraju odmah, da li otkupljivačima ili u maloprodaju, kako bi ostvarili dobru zaradu", objašnjava Marjanović. 

Domaća jagoda ne može na strano tržište, a voćari ostali bez podsticaja

Podsjetimo da su se u tradicionalnim voćarskim krajevima, oko Čelića i Koraja, proizvođači preusmjerili na uzgoj jagoda i on predstvalja glavni izvor prihoda za tamošnje stanovništva. Takođe, za vrijeme aktuelne pandemije, izvoz nije bio moguć tako da su voćari bili upućeni samo na domaće tržište. Cijene su na nivou prošlogodišnjih, a kvalitet je dobar. Pri tom, nema konkurencije koja bi dodatno oslabila proizvodnju. Kako kažu, nadaju se da će država podržati proizvodnju kroz neki vid potpora. 


Tagovi

Proizvodnja jagoda Cijena jagoda Dragoja Dojčinović Proljećni mraz Mladen Marjanović Otkupljivači Maloprodajna cijena Plasman jagoda Domaće tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.