Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 29.05.2020. 16:00

Da li je BiH zaista samodostatna u proizvodnji hrane?

Poljoprivredna proizvodnja je proces koji dugo traje, da bi se vidjeli  prvi rezultati, potrebno je ulagati i do deset godina. Zato je važno intenzivirati i zadružnu proizvodnju, kao i saradnju sa kooperantima. 

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 163
  • 13
  • 0

Svaka stabilna država trebalo bi da bude u mogućnosti da proizvede dovoljnu količinu hrane, za kojom vlada potražnja unutar njenih granica. 

Prema riječima Rusmira Hrvića, predsjednika Uprave "AS Holding", naša zemlja ne može proizvoditi kafu ali zato je proizvodnja vode na zadovoljavajućem nivou, može je čak i izvoziti. Takođe, nije u redu da Bosna i Hercegovina uvozi meso jer ima dobre predispozicije za razvoj stočarstva, iako se ova grane kod nas slabo razvija. 

Podsticaji za poljoprivredu u 2020. iznosiće 87 miliona KM

"Moramo vidjeti gdje to BiH može biti konkurentna, a gdje ne može. U proizvodnji hrane suočavamo se sa predrasudama da se poljoprivredom bavi najsiromašniji sloj stanovništva. U ovu proizvodnju treba puno finansijskih ulaganja dok su rizici ogromni, što je i pokazala situacija sa koronavirusom", naveo je Hrvić za  Nezavisne.

Ne koriste se dovoljno raspoloživi kapaciteti

Prema njegovim procjenama, trenutno koristimo manje od 50% potrencijala kapaciteta prehrambene industrije dok za njihovo intenziviranje treba dosta uložiti u tehnologiju, ali i marketinške aktivnosti. Od posebnog je značaja kontinuitet u komunikaciji i saradnji između poljoprivrednih proizvođača i trgovaca. 

"Poljoprivredna proizvodnja u većini evropskih zemalja je podržana na državnom nivou i uživa sve pogodnosti, poput subvencija ili carina. Kod nas je aktuelna konkurencija međunarodnih koroporacija zato što nemamo uređenu carinsku politiku pa su domaći proizvođači sasvim nezaštićeni i prepušteni sebi", rekao je Ilija Studen, predsjednik Studen Holdinga. 

Pola oranica nije ni zasijano?!

Postojali su zahtjevi za investiranje u proizvodnju ulja prije više od 15 godina jer stara fabrika u Brčkom nije radila, ipak tek se putem procesa privatizacije, intenzivirala proizvodnja u "Bimal"-u. U proizvodnji šećera je slična situacija. Pored kapaciteta za proizvodnju i preradu ulja, postoje i kapaciteti za preradu šećera. Fokus, kako kaže Studen, u predstojećem periodu trebao bi biti na proizvodnji uljarica kako bi se osigurale sopstvene sirovine i da ne budemo zavisni od njihovog uvoza. 

Usvojen Program poticaja u poljoprivredi za 2020. godinu

"Imaju subvencije i u ovoj proizvodnji, ali izgleda da je jako loša njihova preraspodjela. Sada smo bez strategije, bez definisanja plana proizvodnje i gdje smo konkurenti", objašnjava Benjamin Vukotić, generalni direktor Zeraa Agriculture Investment. Da bi se ovo riješilo, neophodno je definisati strategiju, koja bi bila podržana od strane države. 

Dodaje kako je naša zemlja mala i da polovina obradivih površina nije ni zasijano. Poljoprivredna proizvodnja je proces koji dugo traje, a da bi se vidjeli  prvi rezultati potrebno je ulagati i do deset godina. Zato je važno intenzivirati i zadružnu proizvodnju, kao i saradnju sa kooperantima. 


Tagovi

Proizvodnja hrane Rusmir Hrvić Finansijska ulaganja Prerađivački kapaciteti Marketinške aktivnosti Ilija Studen Proizvodnja šećera Proizvodnja ulja Benjamin Vukotić Obradive površine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.