Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.09.2020. 13:00

Cijene hrane rastu već treći mjesec za redom

FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 96,1 boda i tako dosegao najviši nivo još od februara.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 57
  • 9
  • 0

Cijene hrane porasle su već treći mjesec za redom zbog veće potražnje i slabijeg američkog dolara, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

Tako je indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 96,1 boda i tako dosegao najviši nivo još od februara.

Cijene žitarica porasle su za 1,9% u odnosu na juli. Među glavnim najviše su porasle one sirka, ječma i riže. Cijena kukuruza se takođe povećala, podstaknuta zabrinutošću zbog mogućnosti smanjenja američke proizvodnje nakon nedavne štete na usjevima u Iowi.

Cijena šećera veća za 6,7%

FAO indeks cijene biljnog ulja povećao se za 5,9%, predvođen većim iznosima za palmino, a nakon njega sojino i suncokretovo.

Prosječne cijene šećera porasle su za 6,7% u odnosu na juli, a kao glavni razlog navode se loše prognoze prinosa u Evropskoj uniji i Tajlandu. Snažna uvozna potražnja u Kini takođe je pomogla povisiti ih.

Prvi put ove godine: U junu porasle cijene hrane

Suprotno tome, indeks mliječnih proizvoda nije se mijenjao tokom mjeseca, pad cijene sira i punomasnog mlijeka u prahu nadoknađeni su jačim kotacijama maslaca i obranog mlijeka.

Cijene mesa takođe su kod većine ostale nepromijenjene, osim svinjetine koja je rasla kao rezultat većeg uvoza u Kinu.

Manja proizvodnja žitarica u 2020.?

U dodatnom izvještaju, dali su svoju prognozu za sezonu žitarica u 2020. na 25 miliona tona, uglavnom zbog očekivanja niže proizvodnje kukuruza u Sjedinjenim Državama.

Međutim, uprkos tom smanjenju, agencija je i dalje očekivala rekordnu žetvu ove godine od gotovo 2,765 milijardi tona, što je 3% više u odnosu na nivo iz 2019. godine.

"Rekordne žetve kukuruza predviđaju se u Argentini i Brazilu dok se očekuje da će globalna proizvodnja sirka porasti za 6% u odnosu na prethodnu godinu. Svjetska proizvodnja riže u 2020. takođe bi trebala dosegnuti novi rekord od 509 mil. tona ”, poručuju iz agencije.

Koje su prednosti uzgoja sirka?

Procjena svjetskih zaliha žitarica do kraja sezone 2020./21. iznosi 895,5 mil. tona, što je za 33,4 mil. tona manje nego u julu.


Tagovi

FAO Hrana Cijene Žitarice Ulje Šećer Meso Mliječni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.