Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.07.2020. 07:30

Prvi put ove godine: U junu porasle cijene hrane

Cijene biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda stabilizovale su se nakon oštrog pada u maju dok su cijene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 71
  • 9
  • 0

Cijene hrane porasle su u junu prvi put u ovoj godini i pokazuju blagu stabilizaciju nakon snažnog pada izazvanog pandemijom koronavirusa, izvijestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO. 

Tako je FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,4% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 93,2 boda. Cijene biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda stabilizovale su se nakon oštrog pada u maju dok su cijene žitarica i mesa i dalje pod pritiskom.

Najveći rast zabilježilo biljno ulje

FAO indeks cijena šećera u junu je prosječno iznosio 75,0 bodova, što je 10,6% više u odnosu na maj. Nagli rast cijena sirove nafte pružio je snažnu potporu tržištima šećera, ali i ohrabrio brazilske proizvođače da od trske umjesto biogoriva proizvode šećer.

Zašto raste proizvodnja šećera od šećerne trske u Brazili u Indiji?

Indeks koji pokazuje kretanje cijena mliječnih proizvoda porastao je za 4%, ali su se cijene svih njegovih sastavnica zadržale ispod nivoa zabilježenih prije širenja pandemije, stoji u izvještaju.

Najviše su u junu porasle cijene biljnih ulja, za 11,3%, odražavajući najprije poskupljenje palminog ulja zbog oporavka globalne uvozne potražnje i straha od mogućih problema u proizvodnji uslijed manjka radnika migranata, povezanog s pandemijom koronavirusa.

Žitarice i meso pojeftinilo

FAO indeks cijena žitarica u 6. mjesecu je prosječno iznosio 96,9 bodova, što je pojeftinjenje od 0,6% u odnosu na maj. Razlog tome je jačanje pritisaka na slabljenje cijena pšenice zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u brojnim zemalja izvoznicama, prije svega u crnomorskoj regiji. Ovaj pad cijena donekle je ublažen rastom cijena kukuruza.

Cijene hrane zbog pandemije pale na najniže nivoe u 17 mjeseci

U istom postotku je pojeftinilo i meso, uz niže cijene piletine i junetine uslijed povećane dostupnosti izvoza iz najvećih proizvodnih regija.


Tagovi

FAO Cijene Hrana Žitarice Biljna ulja Šećer Meso Mlijeko


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.