• Potrošačka korpa
  • 03.04.2020. 15:00

Cijene hrane naglo pale u martu - razlog pandemija i urušavanje cijena nafte

FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u martu za 4,3% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.

Foto: JumpStory
  • 138
  • 14
  • 0

Cijene hrane naglo su pale u martu na svjetskim tržištima, pogođene osjetno smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa i urušavanjem cijena nafte, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u martu za 4,3% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.

"Glavni su razlozi pada cijena faktori na strani potražnje, ne ponude. Potražnju pritišću sve lošiji izgledi za privredu", naglašava čelnik FAO-a Abdolreza Abbassian.

Pad indeksa cijena šećera i biljnih ulja

Najviše je pao indeks koji iskazuje kretanje cijena šećera, čak 19,1% u odnosu na februar, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja potražnja proizvođača etanola zbog potonuća cijena sirove nafte.

Nemaju kuda s naftom. Cijene padaju ispod nule?

Indeks cijena biljnih ulja potonuo je 12%, odražavajući oštar pad cijena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvjesnošću kada je u pitanju uticaj epidemije na tržište.

"Cijene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mjesecu, što znatno utiče na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-v analitičar Peter Thoenes.

Cijene mesa nepromijenjene

Indeks cijena mlijeka pao je 3% pod uticajem sniženih cijena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu.

Što se tiče mesa, cijena je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na februar. 

Cijene žitarica smanjile su se 1,9%, odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji urod. Izuzetak je bila riža koja je poskupila zbog vijetnamske zabrane izvoza.

U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je povisio procjenu svjetske proizvodnje te vrste hrane u 2019. godini.

Rusija smanjuje kvote na izvoz žitarica?

Thoenes je potvrdio prognozu prema kojoj bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno ukupno 763 miliona tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.


Tagovi

Hrana Cijene Žitarice Mlijeko Šećer Meso Korpa FAO Indeks


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.