FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u martu za 4,3% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.
Cijene hrane naglo su pale u martu na svjetskim tržištima, pogođene osjetno smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa i urušavanjem cijena nafte, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u martu za 4,3% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.
"Glavni su razlozi pada cijena faktori na strani potražnje, ne ponude. Potražnju pritišću sve lošiji izgledi za privredu", naglašava čelnik FAO-a Abdolreza Abbassian.
Najviše je pao indeks koji iskazuje kretanje cijena šećera, čak 19,1% u odnosu na februar, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja potražnja proizvođača etanola zbog potonuća cijena sirove nafte.
Indeks cijena biljnih ulja potonuo je 12%, odražavajući oštar pad cijena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvjesnošću kada je u pitanju uticaj epidemije na tržište.
"Cijene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mjesecu, što znatno utiče na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-v analitičar Peter Thoenes.
Indeks cijena mlijeka pao je 3% pod uticajem sniženih cijena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu.
Što se tiče mesa, cijena je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na februar.
Cijene žitarica smanjile su se 1,9%, odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji urod. Izuzetak je bila riža koja je poskupila zbog vijetnamske zabrane izvoza.
U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je povisio procjenu svjetske proizvodnje te vrste hrane u 2019. godini.
Thoenes je potvrdio prognozu prema kojoj bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno ukupno 763 miliona tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.
Tagovi
Autorica