Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mesa
  • 08.03.2022. 17:00

Brazil planira nadomjestiti ukrajinsko i rusko meso u Evropi

Brazilska industrija mesa se nada osvajanju novih tržišta. Tvrde kako se Evropa suočava s velikim izazovima

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 223
  • 76
  • 0

Dok u Ukrajini bijesni rat, brazilske kompanije za proizvodnju mesa razmišljaju kako ublažiti poremećaj na tržištu koji je uzrokovan rastom cijena žitarica, ali i povećati svoj udio u svjetskoj trgovini, navodi Reuters

Evropu čeka nestašica mesa? 

U zavisnosti od razvoja situacije, sukob može dovesti do brazilskog preuzimanja globalnog tržišta. Jedan od mogućih ishoda je da Evropa ukine zabranu za nekoliko tamošnjih proizvođača mesa, a koja je uvedena 2018. nakon skandala u prehrambenom sektoru. 

Osim toga, krajem prošle godine šest je maloprodajnih grupa donijelo odluku o prestanku prodaje njihove govedine. Razlog su nova otkrića koja povezuju uzgoj stoke s krčenjem amazonskih šuma. 

Obustava prodaje brazilske govedine u europskim trgovačkim lancima?

"Industrija je spremna da pokrije nedostatke i podrži sigurnost hrane za nacije koje bi mogle biti u manjku zbog moguće obustave ili smanjenja izvoza piletine i svinjetine iz Rusije i Ukrajine", izjavio je Ricardo Santin, predsjednik udruženja ABPA koje predstavlja kompanije, uključujući JBS i BRF. Dodao je da će se Evropa suočiti sa velikim izazovima ako ukrajinski izvoznici prestanu da isporučuju meso usred teškoća izazvanih ratom.

Povratak brazilske piletine? 

Iz ovog udruženja je navedeno da su se Rusija i Ukrajina takmičile s Brazilcima na važnim tržištima Azije, Bliskog istoka i Evrope.

Također, ističu da je na našem kontinentu trenutno suspendirana prodaja mesa iz 20 njihovi tvornica. "Ukrajinski izvoz peradi iznosio je oko 430.000 tona godišnje, što predstavlja oko 10 posto onoga što je Brazil trgovao 2021.", rekao je Alcides Torres, direktor Scot Consultoria.

"Ako Evropi doista treba brazilsko meso, jasno je da će isključenje klaonica biti brzo revidirano", zaključio je.


Tagovi

Brazil Tržište Svinetina Meso peradi Tržište hrane Alcides Torres Brazilsko meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.