Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 07.03.2022. 17:00

Cijena pšenice iznad 400 eura po toni - i kukuruz je blizu

Raste strah od nestašice hrane. Mnoge zemlje zabranjuju izvoz žitarica i hrane, dok druge gomilaju zalihe

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 220
  • 27
  • 0

Svjetsko tržište bilježi velike promjene, a evropske zemlje su zabrinute zbog otežanog snabdijevanja žitaricama i vrtoglavog rasta njihovih vrijednosti. Cijene pšenice, kukuruza i ječma rastu iz dana u dan, a sve je više zemalja koje donose ograničenja kada je u pitanju izvoz žitarica i hrane. Razlog tome je strah od nestašice zbog sukoba u Ukrajini.

Evropska pšenica je u petak završila trgovanje po cijeni od 393,75 eura po toni, dok se novom žetvom 2022. trgovalo za 316,25 eura, piše Agrarheute

Za samo deset dana ona je na evropskom tržištu fjučersa porasla za 100 eura. Cijene su u pojedinim momentima bile iznad 400 eura, a u mnogim regijama razmjena je potpuno stala.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cijene pšenice u predtržišnoj trgovini u SAD ponovo dolaze do dnevnih maksimuma pa su tako s 85 došli na 1.294 centa po bušelu. To će imati veliki uticaj na cijene i pšenice i kukuruza u Evropi, a očekuju se da pređu preko 400 eura. Kukuruz je u petak trgovanje završio po 350 era po toni.

Zabrane izvoza i gomilanje zaliha

Sve je veći broj evropskih zemalja koje ograničavaju izvoz žitarica. Mađarska je zabranila izvoz, osim za humanitarnu pomoć. Bugarska popunjava svoje rezerve. Trenutno imaju oko tri miliona tona i planiraju da kupe još 1,5 miliona tona pšenice, piše ukrajnski APK-Inform

Analitičari na ovoj poljoprivrednoj platformi procjenjuju količinu pšenice koja još nije izvezena iz Rusije i Ukrajine na ukupno 13,4 miliona tona. Transport iz luka u Crnom moru je potpuno stao, a trenutno se u njima nalazi 80 stranih brodova koji ne mogu isploviti.

Predviđa se dalji rast cijena

USDA očekuje da će EU biti na najnižim krajnjim zalihama te žitarice u posljednjih pet godina od 9,9 miliona tona u poređenju sa 10,9 miliona tona u 2020./21. i 13,1 miliona tona u 2019./20.

Analitičari stoga smatraju da neće biti njezinog izvoza iz Evrope. Istovremeno i SAD imaju najmanje zalihe u posljednjih pet godina.

I cijene stočnog ječma dostižu nove rekorde. U petak se njime u Hamburgu trgovalo po 340 eura, a predviđa se dalji rast tokom ove sedmice.

Proljetna sjetva u Ukrajini je ograničena zbog sukoba, nestašice goriva, sjemena, zaštitnih sredstava i đubriva. Tamošnje meteorološke službe saopštavaju da bi površina ozimih usjeva (ozima pšenica, uljana repica) mogla dostići oko 900.000 hektara ili 12 posto ukupne obrađene površine. Procjenjuje se da bi između 90 i 95 posto ozimih usjeva moglo prebroditi zimu bez ozbiljnih oštećenja. 


Tagovi

Tržište žitarica Cijene Fjučers tržište Cijena pšenice Cijena kukuruza Rat u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete