Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerac
  • 10.04.2023. 07:30

Znate da je kukuruz šećerac povrće? Kada ga sijati, a kada brati?

Kukuruz šećerac je osjetljiviji na sušu, ali i nedostatak hraniva. Kako uzgajati ovu najprofitabilniju povrtlarsku kulturu?

Foto: Depositphoto/mishoo
  • 495
  • 28
  • 0

Kukuruz šećerac se smatra najprofitabilnijom povrtlarskom kulturom. Znamo da se uzgaja kao ratarska, ali se u povrtlarsku ubraja zbog kratke održivost nakon berbe budući da on tada nije tehnološki zreo, ali i zbog načina pripreme te prerade zrna. 

Može da se koristi u svježem stanju, kuha i peče, zamrzava, kiseli te kao sirovina za industrijsku preradu. Nije zahtjevna kultura. U odnosu na klasičan kukuruz, sadrži više šećera i masti.

Osjetljiviji na sušu

Sjetva na otvorenom se obavlja u aprilu i početkom maja, a u plastenicima može da se posije i nešto ranije. Termin sjetve treba prilagoditi vremenskim prilikama, ali ne započinjati dok se zemlja ne zagrije na minimalno 10ºC dok je optimalna 13ºC. Može da se uzgaja i u drugim rokovima sjetve.

Ima veće zahtjeve za toplotom od kukuruza za zrno. Dubina sjetve je 5 cm. Razmak u redu je od 20 do 30 cm, a međuredni najčešće od 30 do 60 cm. Količina zavisi od razmaka sjetve i kreće se od 10 do 20 kg/ha.

Osjetljiv je na nedostatak hraniva, posebno tokom cvjetanja i formiranja klipa. Manje je otporan na sušu. Često se uzgaja zajedno s visokim pasuljem mahunarom.

TOP 3 povrća koja se siju u aprilu i odlični su susjedi u vrtu

Proces klijanja i nicanja se može ubrzati potapanjem sjemena u vodu temperature oko 30ºC tokom 24 h. Nabubrelo zrno niče do četiri dana ranije. Visina biljaka je različita. Rane sorte su niže.

Prosječan prinos je 6 t/ha.

Trikovi za pravi trenutak berbe

Bere se u fazi mliječne zrelosti. Tada zrno sadrži najviše šećera, a stvaranje proteina još nije započelo. Sa većom temperaturom vazduha ubrzava se otpuštanje i zbog toga berba kratko traje. Prvi znak da je klip spreman za berbu je pojava smeđe boje na svili kukuruza. Kada zrno zaparamo noktom treba se vidjeti mliječni sadržaj. U slučaju da pukne, još je zeleno i s berbom treba sačekati.

Obavlja se u jutarnji satima i odmah prerađuje, jer stajanjem samo jedan dan može da izgubi i do 50 posto šećera. Do sledećeg dana se može sačuvati kada ne uklonimo ovojne zelene listove. Ako u domaćinstvu želimo da ga sačuvamo još tri do pet dana, u posudu stavimo očišćene klipove, prelijemo hladnom vodom i čuvamo u frižideru.

Imate li kakav trik ili pitanje? Pišite nam u komentarima ispod teksta! 

Kakva su vaša iskustva s ovom povrtnicom? U kojem sjetvenom roku vi uzgajate kukuruz šećerac? Sam ili skupa sa pasuljem, tikvama? Kako ga je najbolje pripremiti - kuhanog, pečenog, na roštilju ili u salati? 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Šećerac Kukuruz šećerac Tips & tricks Sjetva šećerca Berba šećerca Mliječna zrelost Susjed u vrtu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]