Kukuruz šećerac je osjetljiviji na sušu, ali i nedostatak hraniva. Kako uzgajati ovu najprofitabilniju povrtlarsku kulturu?
Kukuruz šećerac se smatra najprofitabilnijom povrtlarskom kulturom. Znamo da se uzgaja kao ratarska, ali se u povrtlarsku ubraja zbog kratke održivost nakon berbe budući da on tada nije tehnološki zreo, ali i zbog načina pripreme te prerade zrna.
Može da se koristi u svježem stanju, kuha i peče, zamrzava, kiseli te kao sirovina za industrijsku preradu. Nije zahtjevna kultura. U odnosu na klasičan kukuruz, sadrži više šećera i masti.
Sjetva na otvorenom se obavlja u aprilu i početkom maja, a u plastenicima može da se posije i nešto ranije. Termin sjetve treba prilagoditi vremenskim prilikama, ali ne započinjati dok se zemlja ne zagrije na minimalno 10ºC dok je optimalna 13ºC. Može da se uzgaja i u drugim rokovima sjetve.
Ima veće zahtjeve za toplotom od kukuruza za zrno. Dubina sjetve je 5 cm. Razmak u redu je od 20 do 30 cm, a međuredni najčešće od 30 do 60 cm. Količina zavisi od razmaka sjetve i kreće se od 10 do 20 kg/ha.
Osjetljiv je na nedostatak hraniva, posebno tokom cvjetanja i formiranja klipa. Manje je otporan na sušu. Često se uzgaja zajedno s visokim pasuljem mahunarom.
TOP 3 povrća koja se siju u aprilu i odlični su susjedi u vrtu
Proces klijanja i nicanja se može ubrzati potapanjem sjemena u vodu temperature oko 30ºC tokom 24 h. Nabubrelo zrno niče do četiri dana ranije. Visina biljaka je različita. Rane sorte su niže.
Prosječan prinos je 6 t/ha.
Bere se u fazi mliječne zrelosti. Tada zrno sadrži najviše šećera, a stvaranje proteina još nije započelo. Sa većom temperaturom vazduha ubrzava se otpuštanje i zbog toga berba kratko traje. Prvi znak da je klip spreman za berbu je pojava smeđe boje na svili kukuruza. Kada zrno zaparamo noktom treba se vidjeti mliječni sadržaj. U slučaju da pukne, još je zeleno i s berbom treba sačekati.
Obavlja se u jutarnji satima i odmah prerađuje, jer stajanjem samo jedan dan može da izgubi i do 50 posto šećera. Do sledećeg dana se može sačuvati kada ne uklonimo ovojne zelene listove. Ako u domaćinstvu želimo da ga sačuvamo još tri do pet dana, u posudu stavimo očišćene klipove, prelijemo hladnom vodom i čuvamo u frižideru.
Imate li kakav trik ili pitanje? Pišite nam u komentarima ispod teksta!
Kakva su vaša iskustva s ovom povrtnicom? U kojem sjetvenom roku vi uzgajate kukuruz šećerac? Sam ili skupa sa pasuljem, tikvama? Kako ga je najbolje pripremiti - kuhanog, pečenog, na roštilju ili u salati?
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.
Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]Tagovi
Autorica