Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva u aprilu
  • 07.04.2023. 07:30

TOP 3 povrća koja se siju u aprilu i odlični su susjedi u vrtu

U toj su ih kombinaciji sijali naši stari, a i američki Indijanci. Jedno drugom su podrška i zaštita - kukuruz šećerac, pasulj i tikve

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru/LeoniekvanderVliet/Digihelion
  • 3.048
  • 239
  • 0

April je mjesec kada se intenzivno pristupa sjetvi povrća, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Naravno, trenutak sjetve određuju vremenske prilike pa vjerujemo da će ju neki od vas na otvorenom odgoditi s obzirom na niske temperature. 

Mnogi povrtlari, kako profesionalni, tako i hobisti, u svojim baštama siju kukuruz šećerac (ili pak obični), pasulj i tikve. Upravo su ove tri povrtne vrste specifične za sjetvu u aprilu. Kukuruz se uobičajeno sije početkom ovog mjeseca, ako vrijeme dozvoli, dok tikve i pasulj ipak čekaju nešto toplije dane i kraj mjeseca. 

Ono što je specifično za ove tri vrste je to što su dobri susjedi u bašti, u toj kombinaciji su ih sijali i naši stari, ali i američki Indijanci i to pod nazivom "tri sestre".

Prednosti udruženog uzgajanja

Prednosti ovakvog načina uzgajanja su brojne. Zajedničko za ove tri kulture je što štede prostor, pozitivno djeluju jedna na drugu, štite se od štetočina, smanjuju pojavu bolesti. Tako kukuruz postaje armatura uz koju raste pasulj.

Za uzvrat vitice pasulja kukuruzu daju stabilnost i štite ga od nepovoljnog vremena i drugih uticaja. Pasulj je mahunarka i ima sposobnost azotofiksacije. To znači da zemljište obogaćuje azotom koji služi kao hranivo za druge dvije biljke.

Tikve formiraju velike listove koji prekrivaju zemljište, što sprečava rast korova i štiti od prevelikog isparavanja.

Kada se obavlja sjetva?

Za sjetvu odaberite sunčanu lokaciju. Prvo se obavlja sjetva kukuruza, kako bi dovoljno narastao da se uz njega penju vitice pasulja koji brzo niče i raste. Sjetva kukuruza se u kontinentalnom dijelu obavlja u prvoj polovini aprila, tikve od sredine, a pasulja na kraju mjeseca.

Pišite nam u komentarima ispod teksta - jeste li već posijali kukuruz ili čekate ljepše dane? Hoćete uz njega sijati pasulj i(li) tikve? Koja kombinacija vam je najbolja? Imate li kakav trik ili možda trebate savjet? 

O svakoj kulturi ćemo detaljnije pisati u narednim danima. Svakako nas pratite i komentirajte! 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pasulj Tikva Sjetva Tri sestre Sjetva u aprilu Dobri susjedi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.