Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 05.04.2023. 07:30

Za koliko dana niče kukuruz?

Temperatura je glavni faktor koji djeluje na brzinu nicanja i uspjeh sjetve

Foto: Depositphoto/Sportactive
  • 508
  • 71
  • 0

Sjetva kukuruza nije jeftina i zbog toga je potrebno ispoštovati neke zahtjeve prilikom ove radnje koji će zrnu omogućiti da brzo nikne. Prije svega su to temperatura i vlaga. Sa sjetvom ne treba žuriti, ali ni kasniti.

Voli toplotu i sunce

Kukuruz je toploljubiva kultura. Minimalna temperatura za sjetvu i nicanje je 10ºC, a za neke hibride 8ºC. Na nižima od te procesi u zrnu se usporavaju ili prekidaju. Uz povećanu vlagu dolazi do pojave truljenja i propadanja posijanog kukuruza. Ptice i druge štetočine imaju duži vremenski period da pronađu zrna, pojedu ih ili unište. Najčešće se to događa kada je proljeće hladno i kišovito, poput ovoga.

Preporuka struke: Oprezno s ranom sjetvom kukuruza

Temperatura vazduha treba da je najmanje 13ºC. To nam pokazuje podatak da na onoj između 30 i 35ºC uz dovoljno vlage kukuruz može nići za sedmicu, dok na minimalnoj temperaturi zemljišta niče između 30 i 35 dana. Kako bi sjeme niklo, potrebno je da usvoji do 45 posto vode. Na temperaturi od 15 do 16ºC niče za oko 10 dana. Ako je nicanje trajalo 20 dana, to znači da je temperatura zemljišta bila niža. Zbog toga je veoma važno da kupimo kvalitetno sjeme, jer je ono nosilac sposobnosti klijanja u ovakvim uslovima.

Kukuruz voli sunce (Foto: Depositphoto/photographyMK)

Dubina sjetve i cirkulacija vazduha

Na ritam klijanja i nicanja djeluje i dubina sjetve. Optimalna je 5 do 7 cm, a svako povećanje od 2,5 cm produžuje period nicanja za jedan dan.

Bitni su cirkulacija vazduha i osvjetljenje.

U slučaju da nema cirkulisanja vazduha zrno brzo truli. Kukuruz je biljka koja izuzetno voli sunčevu svjetlost. Optimalne temperature i osvijetljenost će dati zdrave biljke koje mogu donijeti visoke prinose.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Klijanje kukuruza Nicanje kukuruza Sjetva kukuruza Dubina sjetve Temperatura zemljišta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.