Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine pasulja
  • 27.10.2019. 15:00

Žižak pasulja - mehaničke mjere suzbijanja štetočine i hemijska zaštita

Pasuljev žižak je oligofag, pored pasulja napada sjeme grahorice i lupine, zatim leće, graška i boba. Napadnuta zrna su veoma štetna za ljudsko zdravlje pa se ne smiju koristiti za ishranu.

Foto: Depositphotos/shanin
  • 779
  • 29
  • 0

Žižak zimu provodi u skladištima. U proljeće, najčešće već početkom aprila, kada temperatura vazduha dostigne 15 stepeni, odrasli napuštaju skladište i sele se na polja pod pasuljom.

Pasuljev žižak je oligofag, pored pasulja napada sjeme grahorice i lupine, zatim leće, graška i boba. Napadnuta zrna su veoma štetna za ljudsko zdravlje pa se ne smiju koristiti za ishranu. 

Prinos graha zavisi od pravilnog sklopa sjetve

 Ženka može da položi od 70 do 80 jaja

Čim mahune počnu da zriju, ženke na njima probuše jedva vidljiv otvor, gdje polože jedno ili više jaja. Jedna ženka može da položi od 70 do 80 jaja. Čim se ispile, larve počinju da se hrane sadržajem zrna, uglavnom u površinskoj zoni. Štetočina ne oštećuje klicu i takav pasulj, pod uslovom da se larve prethodno unište, može da se koristi za sjetvu. Larve mogu brzo da se premještaju iz jednog u drugo zrno, što otežava zaštitu, pogotovo u skladištu. I odrasli su dobri letači i lako prelaze sa jednog na drugo polje. Ako se pojavi, pasuljev žižak mora da se suzbija i u polju i u skladištu. Zaštita u polju podrazumijeva sjetvu nezaraženog sjemena. Takođe, žetva treba da se obavlja blagovremeno, da bi se spriječila seoba s jedne na drugu parcelu. Obrani pasulj ne treba ostavljati da se suši u polju, jer štetočina nastavlja da polaže jaja na mahune. Suši se u izolovanim prostorijama, u koje žižak ne može ući.

Što je temperatura niža potreban je i kraći vremenski period do uginuća žižka

Mehaničke mjere suzbijanja su izlaganje vreća sa zrnima niskim temperaturama, na koje je žižak osjetljiv. Što je temperatura niža potreban je i kraći vremenski period do uginuća žižka: pri temperaturi od 0ºC uginuće nakon 30 dana, na temperaturi od -4ºC uginuće nakon 15 dana, a na temperaturi od -15ºC žižak će uginuti za jedan dan, pojašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede iz Poljoprivredne savjetodavne stručne službe Srbije Svetlana Šućević.

Najbolje je pasulj tokom zime skladištiti na temperaturi 0ºC ili na temperaturama vrijednosti oko 0ºC. Zrno pasulja koje će se kasnije koristiti za ishranu, možemo staviti i pod djelovanje visokih temperatura i na taj način ga zaštiti od žižka. Pasulj je potrebno izložiti temperaturi od 80 do 90ºC u trajanju četiri do pet minuta. Nakon izloženosti visokoj temperaturi pasulj ostavite da se ohladi. Pasulj tretiran na ovaj način nije za sjetvu.

Prije unošenja novih količina pasulja, skladište treba očistiti

Hemijska zaštita počinje u vrijeme sazrijevanja mahuna. Tada, a i šest-sedam dana kasnije, pasulj treba oprskati jednim od sintetičkih piretroida: Fastac, Talstar, Decis. U domaćinstvu se prije unošenja novih količina pasulja, skladište treba temeljno očistiti od ostatka pasulja, a posebno zaraženih zrna. Nakon čišćenja pod i zidove treba oprskati preparatima Actellic, Etiol-tečni, Fumigan i drugim koji imaju kontaktno i fumigantno djelovanje (gasnom fazom), te mogu štetočinu uništiti i u skrivenim dijelovima skladišta. Dva dana poslije prskanja prostorije treba provjetriti i unijeti pasulj. 


Tagovi

Žižak Pasuljev žižak Mehnaička zaštita Hemijska zaštita Oligofag Svetlana Šućević