Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno tržište
  • 02.12.2021. 07:30

Zbog sve većih troškova proizvođači paradajza prelaze na isplativije kulture?

Loši vremenski uvjeti, porast cijena energije, štetnici, virusi, visoki troškovi radne snage i problemi s prijevozom natjerali su proizvođače paradajza da se okrenu isplativijem povrću.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 116
  • 23
  • 0

Ove sezone uobičajena tema na globalnom tržištu paradajza je sve veći pritisak virusa poput smeđe smežuranosti ploda (ToBRFV), kao i promjenjivi vremenski uvjeti te rastući troškovi proizvodnje. Veća cijena energije u većini zemalja posebno je zabrinjavajuća jer se sjeverna hemisfera oslanja na uzgoj pod umjetnim svjetlom za vrijeme tamnijih dana u zimskim mjesecima. Svi ti čimbenici znače i veću cijenu ovog povrća, piše fresh plaza.

Energetska kriza vrši pritisak u Nizozemskoj i Belgiji

U nizozemskim i belgijskim staklenicima rasvjeta je već neko vrijeme upaljena. Mnogi koji ju koriste, zbog visoke cijene energije odustaju od takve proizvodnje.

Ove je godine, uglavnom zbog problema s bolestima, cijena tijekom ljetne sezone bila na razini zimske jer su povrćari bili prisiljeni očistiti svoje staklenike nakon što su biljke zaražene virusom ToBRFV. Posljednje ažurirane službene brojke pokazuju 29 infekcija u Nizozemskoj i 12 u Belgiji. Posljedično, uzgajivači su se okrenuli novim vrstama povrća poput krastavaca ili paprike.

Nakon visokih cijena ljetos, uslijedila je jesen u kojoj su one ostale na istoj razini, a činilo se i da mogu nastaviti rasti, suprotno trendovima posljednjih godina. Posljednjih se tjedana trend rasta stabilizirao.

Manja potražnja u Njemačkoj, u Italiji cijena 2,10 eura/kg

Zbog niskih temperatura u Njemačkoj je potražnja značajno pala. Unatoč tome, ponuda različitih sorti je velika kao i uvijek, tako da se potražnja lako može zadovoljiti. Ponuda na tržištu iz Nizozemske je osjetno smanjena, dok se ona iz Španjolske povećala, no i ondje probleme stvaraju rastući troškovi energije. Preostale uglavnom dolaze iz Maroka, Belgije i Italije.

U proteklih je godinu dana, zaključno s rujnom 2021. više od 89 posto talijanskih obitelji barem jednom kupovalo proizvode iz kategorije paradajza. Inače, Talijani kupuju ovu vrstu povrća 17,2 puta godišnje, po prosječnoj cijeni od 2,10 eura za kilogram.

EU proizvodi i izvozi manje svježih paradajza, ali raste potražnja za prerađenim

Za tamošnje je proizvođače ova sezona bila teška. Ljeti su zabilježene visoke temperature koje su prepolovile prinose, a prisutan je bio i ToBRFV. Porasli su i troškovi. Primjerice, prosječna cijena cherry paradajza od 1,50 eura/kg samo je djelomično isplatila troškove. I sada, u jesen, oslabila je potražnja sa stranih tržišta, poput Njemačke i Austrije, zbog nastavka pandemije. S obzirom na neizvjesnost, vjerojatno će se neki povrćari u budućnosti odlučiti na smanjenje površina pod paradajzom. 

Pritisak s više strana

Prema prvim procjenama, španjolski će uzgajivači smanjiti svoje površine uzgoja za tri posto u odnosu na prošlu sezonu kada su one bile blizu 8.400 hektara. Visoki troškovi proizvodnje, posebno radne snage, jaka međunarodna konkurencija, uglavnom iz Maroka, kao i problemi uzrokovani virusima i štetnikom Tuta absoluta, zajedno s cijenama koje ne ispunjavaju očekivanja uzgajivača, dovode do smanjenja proizvodnje. Mnogi se stoga okreću isplativijim kulturama kao što su paprika i tikvice.

Cijene rparadajza ondje su značajno pale zbog velikih količina na tržištu tijekom prošlog mjeseca. Prosječna je pala za 42 posto na 0,25 eura po kilogramu zbog povećanja ponude. Međutim, očekuje se prekretnica jer kiša otežava berbu u sjevernoj regiji.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Globalno tržište Paradajz Ponuda Potražnja Cijene Troškovi Povrće Proizvodnja Pandemija


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

- Katalpa (Catalpa bignonioides Walter) Kod nas se često uzgaja kao ukrasno drvo u parkovima i na drugim gradskim površinama. Otporna je na gradska onečišćenja. Vrlo je dobra medonosna biljka, pčelama daje dosta nektara i malo cvjetnog prah... Više [+]