Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svježi paradajz
  • 22.08.2021. 07:30

EU proizvodi i izvozi manje svježeg paradajza, ali raste potražnja za prerađenim

U 2021. godini građanin Europske unije u prosjeku će pojesti 14,7 kg svježe i 21,7 kg prerađenog paradajza.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 98
  • 26
  • 0

Prema Izvješću o kratkoročnim izgledima  za poljoprivredna tržišta Europske unije, a koje je objavila Komisija očekivanja u 2021. su da će se proizvodnja konzumnog paradajza u EU smanjiti za 2 posto u odnosu na 2020., što predstavlja pad od 5,2 posto u odnosu na prosječnu proizvodnju u posljednjih 5 godina. Ova je pojava uzrokovana padom proizvodnje od 10 posto u Španjolskoj, najvećem proizvođaču svježeg paradajza u EU-u te onom od 2 posto u Francuskoj, navodi fepex.es

Smanjit će se i izvoz koji je u padu od 2013. godine. Naime, očekuje se pad od rekordnih 21 posto (-350.000 tona) u odnosu na 2020. U posljednjih pet godina izvoz tog proizvoda pao je za 27 posto.

Ovaj silazni trend u 2021. posljedica je pada isporuka u Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su u prva četiri mjeseca ove godine, prema izvješću Komisije, bile manje za 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Treba napomenuti da je Velika Britanija glavno tržište izvoznika za to povrće iz EU-a s 52 posto ukupnog udjela.

U međuvremenu će EU, prema procjenama, uvesti 664.0000 tona konzumnog, odnosno 7 posto više nego 2020. i 18 posto više od prosjeka u posljednjih pet godina. Izvješće naglašava rast kupnje iz Turske, koja je u razdoblju od siječnja do travnja 2021. porasla za 36 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Potrošnja od 21,2 kg prerađene rajčice per capita

S druge strane, treba naglasiti da su očekivanja kako će se ukupna proizvodnja paradajza u EU povećati za 5 posto ove godine. Taj je pak rast potaknut proizvodnjom one za preradu (+9%). 

U izvješću se prognozira povećanje potrošnje prerađenog paradajza po glavi stanovnika i to za 4 kilograma te bi iznosila 21,2 kg per capita godišnje. Ovu brojku potkrjepljuje činjenica da postoji velika potražnja za pastom i pelatima

Kada je riječ o svježem, stanovnik Europske unije godišnje pojede prosječno 14,7 kg. Očekuje se da će ta količina ipak ostati stabilna zahvaljujući visokoj razini pripreme i konzumaciji hrane kod kuće, osobito plodova manje veličine, ali i ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata. 

Rekordna potrošnja svježeg paradajza bila je 2016. kada prosjek iznosio 15,7 kg per capita


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Svježi paradajz Konzumni paradajz Uvoz Izvoz Prerađeni paradajz Proizvodnja paradajza Paradajz Potrošnja Per capita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.