U 2021. godini građanin Europske unije u prosjeku će pojesti 14,7 kg svježe i 21,7 kg prerađenog paradajza.
Prema Izvješću o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta Europske unije, a koje je objavila Komisija očekivanja u 2021. su da će se proizvodnja konzumnog paradajza u EU smanjiti za 2 posto u odnosu na 2020., što predstavlja pad od 5,2 posto u odnosu na prosječnu proizvodnju u posljednjih 5 godina. Ova je pojava uzrokovana padom proizvodnje od 10 posto u Španjolskoj, najvećem proizvođaču svježeg paradajza u EU-u te onom od 2 posto u Francuskoj, navodi fepex.es.
Smanjit će se i izvoz koji je u padu od 2013. godine. Naime, očekuje se pad od rekordnih 21 posto (-350.000 tona) u odnosu na 2020. U posljednjih pet godina izvoz tog proizvoda pao je za 27 posto.
Ovaj silazni trend u 2021. posljedica je pada isporuka u Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su u prva četiri mjeseca ove godine, prema izvješću Komisije, bile manje za 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Treba napomenuti da je Velika Britanija glavno tržište izvoznika za to povrće iz EU-a s 52 posto ukupnog udjela.
U međuvremenu će EU, prema procjenama, uvesti 664.0000 tona konzumnog, odnosno 7 posto više nego 2020. i 18 posto više od prosjeka u posljednjih pet godina. Izvješće naglašava rast kupnje iz Turske, koja je u razdoblju od siječnja do travnja 2021. porasla za 36 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.
S druge strane, treba naglasiti da su očekivanja kako će se ukupna proizvodnja paradajza u EU povećati za 5 posto ove godine. Taj je pak rast potaknut proizvodnjom one za preradu (+9%).
U izvješću se prognozira povećanje potrošnje prerađenog paradajza po glavi stanovnika i to za 4 kilograma te bi iznosila 21,2 kg per capita godišnje. Ovu brojku potkrjepljuje činjenica da postoji velika potražnja za pastom i pelatima.
Kada je riječ o svježem, stanovnik Europske unije godišnje pojede prosječno 14,7 kg. Očekuje se da će ta količina ipak ostati stabilna zahvaljujući visokoj razini pripreme i konzumaciji hrane kod kuće, osobito plodova manje veličine, ali i ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata.
Rekordna potrošnja svježeg paradajza bila je 2016. kada prosjek iznosio 15,7 kg per capita.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica