Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvijanje lista paradajza
  • 28.07.2019. 12:30

Zašto se uvija list paradajza i šta poduzeti

Najčešći razlog uvijenosti lista prema gore je porast temperature i vlažnosti izvan granica optimalnih vrijednosti za rast i razvoj biljke.

Foto: Depositphotos/kreatorex
  • 5.676
  • 78
  • 0

Na području Sarajevsko-romanijske regije, prilikom obilaska plastenika, kod određenog broja proizvođača povrća ustanovljeno je uvijanje listova paradajza

Listovi su uvijeni prema gore, što se smatra manje više normalnom pojavom, jer uvijenost lišća prema dolje je pokazatelj bakterijskog oboljenja, pri čemu listovi postaju smeđi i odumiru. 

Znakovi nedostatka hraniva na paradajzu

Najčešći razlog uvijenosti lista prema gore je porast temperature i vlažnosti izvan granica optimalnih vrijednosti za rast i razvoj biljke. Neke sorte paradajza pokazuju veću osjetljivost na ovu promjenu, u odnosu na druge. 

Porastom temeperature iznad 35⁰C potrošnja akumuliranih hranljivih materija je znatno brža, dok je unos i stvaranje novih sporije, pri čemu dolazi do pomenute pojave. Biljka u uslovima visoke temperature doživljava stres, jer dok je nadzemna masa izložena visokim temperaturama, korijen nije dovoljno zagrijan. 

Zasjenite plastenik

Biljka ovim simptomima ukazuje da gladuje, što je česta pojava u plastenicima. Uvijanjem listova biljka smanjuje gubitak vode transpiracijom, koja je povećana u ovakvim uslovima. Stoga, plastenik je potrebno rashladiti zasjenjivanjem zaštitinim mrežama i provjetravanjem

Takođe, u plasteniku treba imati termometar kako bi se pratila visina temeprature i na vrijeme reagovalo, u cilju smanjena mogućnosti pojave stresnih situacija za biljku. 

Nedostatak fosfora još jedan razlog

Još jedan od razloga mogućnosti pojave uvijenosti lišća paradajza je nedostatak fosfora (P), jednog od najvažnijih makroelemenata. Fosfor se u biljci nalazi u obliku organskih i neorganskih jedinjenja, ulazi u sastav nukleinskih kiselina, fosfoproteida, nukleotida, mnogih enzima, fosfolipida, što ukazuje na njegov značaj u ishrani. 

Simptom nedostatka ovog elementa je usporen rast biljke, usljed čega biljka postaje sitnija, listovi mijenjaju boju, postaju sitniji i uvijeni prema gore. U fazi ukorjenjavanje biljke, potrebno je izvršiti prihranu đubrivom sa izraženim sadržajem fosfora. Fosforna đubriva utiču na povećanje prinosa i ranije stasavanje ploda, a najviše na oplodnju i razvoj korjenovog sistema.

Autorica: Milica Perućica, Savjetodavna Srpske 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Paradajz Uvijanje lista List paradajza Temperatura Nedostatak Fosfor Plastenik

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]