Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelenišno đubrivo
  • 02.11.2023. 07:30

Zašto je dobro posijati raž prije povrća?

Mnogo je pozitivnih efekata kada se zelena masa raži zaore u zemlju. Može da se sije na otvorenom polju, na gredicma i u plastenicima.

Foto: Depositphoto/yuratosno
  • 115
  • 53
  • 0

Kada uzgajamo bilje, prvenstveno povrće, moramo biti svjesni da je zemljište osnova naše proizvodnje. Ako je ono loše, neće nam pomoći ni najbolje sjeme, obrada, cjelokupna agrotehnika, naše znanje i rad. Problemi će se samo gomilati.

Žitarica koja nam može pomoći u poboljšanju kvaliteta zemljišta i uslova za rast povrća je raž. Idealan je pokrovni usjev, zelenišno đubrivo, smanjuje pojavu korova, štetočina i biljnih bolesti.

Povrće bolje raste

Gust usjev raži stvara nemoguće uslove za rast korov. Ova žitarica ima moćan korijen koji već u zemlji potiskuje jednogodišnje i višegodišnje korove. Pred njim se povlači i čičak. Jedina korovska vrsta kojoj ne smeta je različak. Rastresit korijen prodire duboko u zemlju i doprinosi njenoj rahlosti.

Štetočinama koje prezimljavaju u ostacima biljaka povrća obradom i sjetvom remetimo ciklus mirovanja, uklanjamo njihovu hranu. Prouzrokovači biljnih bolesti gube svoje domaćine, povrće, i prekida se njihov ciklus kruženja jer ne mogu opstati na raži.

Na proljeće, prije sadnje presadnica povrća obavlja se njegovo zaoravanje i tada služi kao zelenišno đubrivo koje pospješuje karakteristike zemljišta. Potrebno je da prođe najmanje dvije sedmice od zaoravanja zelene mase do sadnje nove kulture. Za to vrijeme dolazi do razgradnje zaorane mase, povećava se brojnost kišnih glista i populacija korisnih mikroorganizma. Kad se siju poslije zaoravanja raži, postižu izvanredne prinose: paradajz, krastavci, bundeve, tikve, tikvice, krompir.

Ima jednu manu

Kako usjev raste u dužem vremenskom intervalu od jeseni do kraja proljeća, ima vremena da razvije veliku masu korijena i zelenu masu iznad površine zemlje. Na proljeće, čim otopli, počinje brzo rasti i stvara veliku količinu lisne mase. Usvaja hraniva iz dubljih slojeva, što znači da njegovim zaoravanjem dajemo hraniva i druge korisne materije plitkom, površinskom sloju u kome se razvija korijen povrtnica.

Koji poljoprivredni radovi se obavljaju u novembru?

Preporučuje se za sjetvu prije kultura koje se kasnije siju ili sade, poput tikvi, krastavca, krompira, paprike, paradajza, kasnog kupusa.

Mana je da jako isušuje zemlju i zato morate pojačati i obezbijediti dodatno zalijevanje takvih površina. Sjetva za ovu namjenu se obavlja u redove na razmaku od 15 cm, a za 1 m² biće potrebno maksimalno 2 kg sjemena. Može da se sije na otvorenom polju, na gredicma i u plastenicima.


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopšte ne mogu uzgojiti. Sadrži dovoljno bjelančevina koje omogućuju pravljenje spužvastog hljeba, koji... Više [+]

Tagovi

Raž Sjetva raži Siderati Zelenišno đubrivo Poboljšivač zemljišta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.