Zaorana zelena masa je brz način poboljšanja karakteristika zemljišta i povećanje prinosa sljedećeg usjeva.
Raž je izuzetna kao zelenišno đubrivo koje poboljšava i obogaćuje zemljište. Veoma je cijenjena za sjetvu poslije intenzivnih kultura, jer tlu vraća plodnost i čisti ga od prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama. Daje odlične rezultate kada se posije prije paradajza, cikle, krompira, kupusa, krastavca, lubenice, tikvi.
Kada se zaore raspada se, poboljšava mikrofloru, reguliše sadržaj vode i vazduha, obogaćuje zemljište azotom i kalijem, olakšava usvajanje fosfora i razmjenu korisnih zemljišnih materija, a sprečava ispiranje hranjivih. Zbog toga je ova žitarica veoma cijenjena kao organsko đubrivo. Kada se koristi kao malč, omogućava zadržavanje vlage u zemljištu, štiti od djelovanja vjetra i usporava rast korova.
Sjetva se obavlja nakon uklanjanja pretkulture i pripreme zemljišta. Kada nikne korov, pripremi se sjetveni sloj. Ovakva kultivacija doprinijeće uništavanju korova.
Obavlja se na međuredni razmak od 10 do 15 cm. Dubina je 4 cm.
U zavisnosti od namjene razlikujemo dva načina primjene ovog siderata. Obično se za povrtne gredice unosi u zemlju dok su biljke još mlade. Kada iznikne, usjev se ne ostavlja predugo na gredicama jer biljke razvijaju snažan korijen. Zbog toga je teže zaorati vegetativnu masu i pripremiti sjetvenu površinu za sljedeću kulturu. Zaorava se 35 do 50 dana poslije nicanja kada je visoka 15 do 25 cm. Potrebno je bar dvije sedmice da zelena masa istrune kada je unesemo u zemlju.
Drugi način je da se usjev ostavi preko zime i tokom ranog proljeća unese u zemlju.
Raž ima potrebu za većim količinama vode, a može da se raširi po cijeloj parceli ako se pogriješi sa sjetvom i zakasni sa zaoravanjem.
Veliki je problem što privlači štetočine koje se hrane žitaricama, kao što su: lisne uši, grinje, stjenice.
Na parcelu gdje smo je zaorali ne sijati kukuruz, jer će loše napredovati.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica