Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siderati
  • 29.09.2022. 07:30

Raž - zelenišno đubrivo koje poboljšava i obogaćuje zemljište

Zaorana zelena masa je brz način poboljšanja karakteristika zemljišta i povećanje prinosa sljedećeg usjeva.

Foto: Depositphotos/balogh.daniel7
  • 155
  • 48
  • 0

Raž je izuzetna kao zelenišno đubrivo koje poboljšava i obogaćuje zemljište. Veoma je cijenjena za sjetvu poslije intenzivnih kultura, jer tlu vraća plodnost i čisti ga od prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama. Daje odlične rezultate kada se posije prije paradajza, cikle, krompira, kupusa, krastavca, lubenice, tikvi.

Kada se zaore raspada se, poboljšava mikrofloru, reguliše sadržaj vode i vazduha, obogaćuje zemljište azotom i kalijem, olakšava usvajanje fosfora i razmjenu korisnih zemljišnih materija, a sprečava ispiranje hranjivih. Zbog toga je ova žitarica veoma cijenjena kao organsko đubrivo. Kada se koristi kao malč, omogućava zadržavanje vlage u zemljištu, štiti od djelovanja vjetra i usporava rast korova.

Dva načina primjene

Sjetva se obavlja nakon uklanjanja pretkulture i pripreme zemljišta. Kada nikne korov, pripremi se sjetveni sloj. Ovakva kultivacija doprinijeće uništavanju korova.

Lažna sjetva umjesto herbicida: kada i kako se obavlja?

Obavlja se na međuredni razmak od 10 do 15 cm. Dubina je 4 cm.

U zavisnosti od namjene razlikujemo dva načina primjene ovog siderata. Obično se za povrtne gredice unosi u zemlju dok su biljke još mlade. Kada iznikne, usjev se ne ostavlja predugo na gredicama jer biljke razvijaju snažan korijen. Zbog toga je teže zaorati vegetativnu masu i pripremiti sjetvenu površinu za sljedeću kulturu. Zaorava se 35 do 50 dana poslije nicanja kada je visoka 15 do 25 cm. Potrebno je bar dvije sedmice da zelena masa istrune kada je unesemo u zemlju.

Drugi način je da se usjev ostavi preko zime i tokom ranog proljeća unese u zemlju.

Mane koje možete izbjeći

Raž ima potrebu za većim količinama vode, a može da se raširi po cijeloj parceli ako se pogriješi sa sjetvom i zakasni sa zaoravanjem.

Veliki je problem što privlači štetočine koje se hrane žitaricama, kao što su: lisne uši, grinje, stjenice.

Na parcelu gdje smo je zaorali ne sijati kukuruz, jer će loše napredovati.


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopšte ne mogu uzgojiti. Sadrži dovoljno bjelančevina koje omogućuju pravljenje spužvastog hljeba, koji... Više [+]

Tagovi

Siderati Zelenišno đubrivo Raž Organsko đubrivo Malčiranje raži Sjetva raži


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.