Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli luk
  • 14.06.2019. 07:30

Zašto bijeli luk nije formirao glavicu i čenove?

Razlog mogu biti vremenske prilike, pogrešan izbor sorte, loša zemlja ili štetočine. Što možete napraviti?

Foto: Depositphotos/simply
  • 1.313
  • 74
  • 0

Uzgojiti domaći bijeli luk za vlastite potrebe nije teško, a njegov intenzivan miris i okus su neusporedivi sa onima kupljenim u tržnim centrima. No, zna se dogoditi da bijeli luk kojega ste posadili jesenas ili proljetos ne formira glavice i čenove što može biti razočaravajuće za svakog hobi vrtlara. 

Ove sezone ne možete više ništa promijeniti jer će bijeli luk uskoro biti za vađenje (kada mu povenu listovi). No, možete znati za ubuduće. 

Zbog se događa da bijeli luk ne formira glavice i čenove? Razlog se može naći u vremenskim uslovima. Naime, bijelom luku je potrebno najmanje 30 noći s temperaturama nižim od 10°C za dobar razvoj glavice. Zato je važno, ako ga sadite u proljeće, posaditi ga što ranije, već u martu za što je zemlju potrebno pripremiti u jesen. 

Pravilan uzgoj bijelog luka na otvorenom

Osim ovoga, razlog može biti i pogrešan izbor sorte. Možda ste odabrali sortu koja bolje raste u toplijim područjima dok druge vrste preferiraju hladniju klimu. Zato pokušajte doći do domaće, stare sorte bijelog luka koji se godinama uzgaja na vašem području. A onda si svake godine ostavite svoje lukovice koje ćete posaditi. Također, jedan bijeli luk pustite da ode u cvijet te kada sjeme bude zrelo, prikupite i posijte te jeseni. Nagodinu ćete dobit bijeli luk sijanac, a kada ga povadite na ljeto, moći ćete ga saditi te jeseni ili na proljeće. 

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja

I ekstremni vremenski uslovi (previše vlage ili sušno razdoblje) mogu dovesti do neformiranja glavica sa čenovima. Također, tlo siromašno organskim materijama, ali i štetočine, uključujući nematode. Zato uz bijeli luk sadite kadifice i neven čiji je miris odbojan nematodama, biljnim ušima i drugim štetočinama. 

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne insekte

Bez obzira što vam ove godine možda nije uspio, ovako 'nerazvijen' bijeli luk možete bez problema koristiti svjež ili u kuhanim jelima. A dogodine će biti bolje. 


Tagovi

Bijeli luk Uzgoj bijelog luka Male glavice Čenovi Temperatura Vađenje Nematode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.