Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača krompira
  • 16.05.2019. 11:30

Zaštitite zasade krompira od plamenjače

Plamenjača (Phytophtora infestans) prvenstveno napada listove. Simptomi se javljaju najčešće u cvatnji ili neposredno nakon cvatnje.

Foto: Pixabay/Beeki
  • 541
  • 36
  • 0

Nestabilne klimatske prilike pogoduju infekcijama uzročnikom plamenjače krompira zbog čega je potrebno, čim to vremenske prilike omoguće, izvrštiti zaštitu nasada krompira, upozorava Federalni agromediteranski zavod Mostar. 

Plamenjača (Phytophtora infestans) prvenstveno napada listove. Simptomi se javljaju najčešće u cvatnji ili neposredno nakon cvatnje. Na listovima se javljaju žućkaste pjege bez jasnih kontura, a za vlažnog vremena se povećavaju. Zaražene biljke tvore određeni broj krtola, no moguće je da će postati neupotrebljivi, jer bolest često napada i njih. Kemijska zaštita od plamenjače ovisi o trenutku prve primjene zaštitnih sredstava (fungicida), što se svakako mora provesti prije širenja bolesti. 

Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Zaštita se može provesti jednim od pripravaka kao što su Ridomil Gold MZ Pepite, Galben M, Acrobat MZ, Shirlan 500 SC, Pergado MZ, Ortiva SC, Neoram WG ili Champion WG 50.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Plamenjača krompira Simptomi Krompir Zaštita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.