Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenski luk
  • 03.11.2018. 16:30

Zabrinuti povrtari: Nema sjemenskog luka, a tamo gdje ga nađu, duplo je skuplji

Suša u Holandiji uzrokovala je nestašicu sjemenskog luka čija cijena za kilogram dostiže do 4.50 KM.

Foto: Pixabay/Hans
  • 737
  • 39
  • 0

Za kilogram sjemenskog luka u poljoprivrednim apotekama u RS morat ćete izdvojiti i do 4,50 KM, ako ga uopće nađete jer vlada nestašica ove povrtne kulture. U mnogim poljoprivrednim apotekama uopće nemaju sjemenskog luka, a treba napomenuti i da je prije nestašice kilogram koštao 2,20 KM. Dakle, došlo je do duplog povećanja cijena. 

Mnogi su povrtari zabrinuti zbog ovakvog razvoja situacije jer se upravo sada krajnje vrijeme za posaditi luk, pišu Nezavisne

Šta se od poljoprivrednih radova obavlja u novembru?

Branislav Mastalo, agronom, ističe da je glavni krivac za nestašicu suša u Holandiji iz koje dolazi najviše sjemenskog luka pa je samim tim manje i uvezeno. Posljedično, ne čudi što je došlo do duplo većih cijena. 

Na proljeće neće biti dovoljno sadnog materijala

Mastalo ističe da se na proljeće mogu očekivati ne samo veće cijene luka nego i krompira, odnosno bit će skuplja poljoprivredna proizvodnja jer nema dovoljno sadanog materijala.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, napominje da ne čudi da je došlo do nestašice sjemenskog luka jer su suše pogodile region, ali i Evropu.

"Suša je pogodila države u kojima se proizvodi sadni materijal iz kojih  BiH uvozi, a to je prije svega Holandija kada su u pitanju povrtarske kulture", kazao je Marinković dodajući da je to ostavilo traga na proizvodnji.

"Samim tim došlo je do povećane potražnje i sigurno je to jedan od  glavnih uzroka i skupljeg sadnog materijala nego što jeste", pojasnio je Marinković podsjetivši da smo u proljeće imali jako niske temperature, što je ostavilo traga na biljkama koje su bile zasađene kao roditeljske, odnosno one koje daju sjeme.
 


Tagovi

Sjemenski luk Nestašica Visoka cijena Sadni materijal


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]