• Mikropovrće
  • 23.11.2019. 10:00

Za zimske dane - najzdravije je mikropovrće

Mikropovrće je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta.

Foto: Jana Mitrović
  • 576
  • 63
  • 2

Gajenje mikropovrća posljednjih godina postaje sve popularnije. Ove gajene vrste predstavljaju mladi izdanci povrća koji se koriste u ishrani. Veći su od klica, a manji od rasada. Najčešća visina u trenutku korištenja je od 2,5 - 10 centimetra, u zavisnosti od biljne vrste. Odlike ovog malog povrća su: intezivan ukus, visok sadržaj vitamina (C, E i K) kao i minerala, vlakana, aminokiselina i proteina. Gajenje je jednostavno, moguće i na prozorskoj dasci.

Najpodesniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svjetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svjetlost). U nedostatku dnevne svjetlosti, može da se primjeni i dopunsko umjetno osvjetljenje, kako se mlade biljke ne bi izduživale i bile podložne bolestima i kako bi postigle što veći stepen kvaliteta. Najčešće se u ishrani koriste razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz sjemena, rukola, špinat, cikorija, dragoljub i brojne druge vrste.

Atraktivno povrće crvene boje

Najukusnije su kupusnjače, a kulinari najčešće za dekoracije primjenjuju mikropovrće crvene boje. Mikropovrće se uzagaja radi malih hrskavih izdanaka, kao i atraktivnog izgleda. Začinske biljke koje su idealne za ovo gajenje i brzo rastu su bosiljak, korijander, gorušica, a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Sjeme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno da potiče iz organske proizvodnje kako bi i mikropovrće bilo što kvalitetnije. Ono je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta. Za uspješno gajenje neophodna je plitka posuda koju se puni supstratom. Ove posude trebale bi da budu najmanje osam centimetara i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode).

Kvalitetan supstrat kao preduslov

Supstrat treba da ima određeni kvalitet - namijenjen za gajenje rasada na organski način. Debljina sloja trebalo bi da se kreće od četiri do šest centimetara i najčeće zavisi od veličine sjemena. Prije sjetve, supstrat zalivamo vodom, setvu obavljamo gusto, ali ne smije da bude ni pregusto. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom.

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mikropovrća treba da je oko 20ºC. Zalivanje se vrši prskanjem, najčešće manjim prskalicama jer klasično zalivanje može da ispere tanak sloj supstrata. Folija se stavlja kako bi zadržala vlagu u zoni sjemena i osigurala bolje nicanje. Mikropovrće se zaliva redovno, ali nikako pretjerivati jer može da dođe do pojave plijesni i propadanja biljaka.

Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10 - 15 dana. Berba se obavlja ručno, makazama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost jer sa malim količinama hrane, organizam dobija mnogo hranjivih materija jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakna, objašnjava diplomirani inženjer povrtarstva, Dragan Mijušković, iz PSSS Jagodine.


Tagovi

Mikro povrće Mlade biljke Gajenje rasada Posijano sjeme Optimalna temperatura Razvojni ciklus Dragan Mijušković Klice