Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikropovrće
  • 07.08.2017. 20:00

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Uzgajanje mikropovrća je jednostavno, a ono je prepuno korisnih materija koja pomažu kod izlučivanja otrova iz organizma i jačanju imuniteta.

Foto: Ivana Jurišić
  • 2.120
  • 151
  • 0

Uzgajanje mikropovrća postaje sve popularnije. To su mladi izdanci povrća, veći od klica i manji od presadnica. Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 do 10cm u zavisnosti od vrste. Ovo mlado povrće ima intenzivan okus, odlikuje se nježnošću, sočnošću i visokim sadržajem korisnih materija. U maloj količini mikropovrća nalazi se mnogo vitamina (posebno vitamina C, E i K), minerala, vlakana, aminokiselina, hlorofila, proteina.

Mikropovrće ima 4 do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki uticaj na izlučivanje otrova (pesticida, teških metala) iz organizma i jačanje imuniteta. Zbog sadržaja korisnih materija i fantastičnog okusa sve je traženije u gastronomiji. Može da se uzgaja samo jedna vrsta ili mješavina mikropovrća.

Jednostavan uzgoj

Mikropovrće se uzgaja na veoma jednostavan način i može da se uzgaja i na prozorskoj dasci, najpodesniji su prozori sa južne strane koji imaju dovoljno svjetlosti. Za dobar rast mikropovrća potrebno je obezbjediti dovoljno svjetlosti u periodu rasta, do 12h dnevnog svijetla. Ukoliko su dani kraći poželjno je da se obezbijedi dodatno osvjetljenje kako se biljčice ne bi izduživale, bile podložne bolestima i bile što kvalitetnije.

Kao mikropovrće najčešće se uzgajaju razne salate, kres salata, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cikla, korijander, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz sjemena, rikola, špinat, radič, dragoljub i druge vrste. Najukusnije su kupusnjače, a mikropovrće crvene boje je posebno popularno među kuharima koji ga koriste za dekoracije jela. Od kvaliteta sjemena zavisi i kvalitet uzgojenog mikropovrća.

Sjeme koje se koristi za uzgajanje mikropovrća treba da je iz organskog uzgoja, ali može poslužiti i sjeme koje nije tretirano hemijskim sredstvima.

Potrebno za uzgoj

Za uzgoj nam je potrebna plitka posudica koju napunimo supstratom. Posudice treba da su dubine najmanje 8cm i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode). Supstrat treba da je odličnog kvaliteta. Najbolje je kupiti supstrat namijenjen za uzgajanje presadnica na organski način. Debljina sloja supstrata kreće se od 4 do 6cm i zavisi od veličine sjemena. Prije sjetve supstrat je potrebno zaliti vodom.

Sjetva se obavlja gusto, ali ne pregusto. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posudica se prekriju tankom folijom. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i uzgoj većine mikropovrća je oko 20ºC. Zalijevanje vršiti prskanjem, jer je sjeme posijano plitko i klasičnim zalijevanjem bi sjeme bilo ili pogurano u stranu zbog nalijevanja vode ili bi se saprao tanak sloj supstrata iznad sjemenke. Folija ima ulogu da zadrži vlažnost u zoni sjemenke i osigura bolje nicanje. Čim biljčice počnu nicati folija se uklanja. Daljnja briga se svodi na redovno zalijevanje, ali ne pretjerano. Pretjerano zalijevanje može dovesti do pojave buđi i propadanja mikropovrća.

Berba mikropovrća

Cijeli ciklus uzgoja mikropovrća traje 10 do 15 dana. Berba (sječenje biljaka) se obavlja ručno uz pomoć makaza.

Foto: Ivana Jurišić


Tagovi

Mikropovrće Izdanci povrća Mlado povrće Posudice Micro greens


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.