• Sjetva graška
  • 27.09.2020. 07:30

Za ranu berbu: Grašak dobro podnosi zimu uz dobru drenažu i malčiranje

Najčešće se sije tek u drugoj polovini oktobra ili na početku novembra i to samo ako temperature nisu niže od 10°C.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 131
  • 18
  • 0

Iako većina s uzgojem graška kreće u proljeće, moguća je i njegova jesenja sjetva. On se najčešće sije tek u drugoj polovini oktobra ili na početku novembra i to samo ako temperature nisu niže od 10°C, u suprotnom ga treba zaštititi.

Prije same sjetve treba napraviti dobar plan poštujući dobrosusjedske odnose u vrtu, ali i plodored.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Grašak ne treba sijati na isto mjesto najmanje 4 godine, a najbolji predusjevi su mu paradajz, paprika, krompir, žitarice, ali i kukuruz.

Ne zahtijeva prihranu zbog osjetljivosti na mraz

Tlo treba biti rahlo, rastresito i mrvičasto da se korijen može što bolje razvijati i da je što bolji razvoj kvržičnih bakterija. Zahvaljujući njima, ova biljka može vezati azot iz zraka u obliku koji joj je pristupačan, s tim da prilično velike količine tog elementa ostavlja u tlu i za naredni usjev.

Zbog toga su mali zahtjevi graška za mineralnim đubrivima, a stajsko se u njegovu uzgoju rijetko i koristi. Pretjeranim prihranjivanjem jesenjim, povećava se njegova osjetljivost na mraz, upozoravaju garden.

Za održavanje simbiotskih bakterija važno je održavati tlo u rasponu pH od 6,5 do 7,2.

Zaštitite ga malčem ili agrotekstilom

Što se tiče pripreme tla kod jesenjeg uzgoja, važna je pravilna drenaža. Takođe, tlo je potrebno dobro prorahliti i prekopati na dubinu od oko 30 cm jer je korijen vretenast i prodire duboko.

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Sjetva se obavlja u redove razmaka oko 15 do 20 cm i razmaka u redu 5 do 6 cm na dubini od 3 do 4 cm.

Preko zime tlo oko biljke treba malčirati kako bi je zaštitili od niskih temperatura. Takođe, za zaštitu može poslužiti i agrotekstil koji je dostupan u poljoprivrednim apotekama i vrtnim centrima.

Nema velike zahtjeve za vodom

U pogledu vlage, ova leguminoza nema prevelike zahtjeve. Kako piše prof. Nada Parađiković u svojoj knjizi Povrćarstvo, tlo treba održavati na 65 do 75% poljskog vodnog kapaciteta. Stoga pratite jesenju kišu i vlažnost tla kako biste utvrdili treba li dodatno zalijevanje.

Za dobar rast, grašak treba potpornje jer mu stabljika nije stabilna i nakon što naraste do određene visine, počinje polijegati. Ako se sije uz mrežu, onda se sije u redove. Ako se za potpornje koriste grane, onda ga je bolje sijati u grupama. Kada malo poraste, potrebno ga je zagrnuti jer to biljku čini stabilnijom.

Sami siju svoj grašak i od njega prave vodku - klimatski pozitivnu

Zbog hladnijih dana i rast korova se usporava, ali ako koji iznikne, treba ga počupati.

Jesenji grašak daje manje prinose nego proljetni, ali prije će dozreti za branje.  


Tagovi

Uzgoj graška Sjetva graška Jesenja sjetva Povrćarstvo


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalni 15. po redu poljoprivredni sajam "Jesen u Visokom" zbog COVID19 pandemije je otkazan,... Pročitaj cijelu bilješku »