Najčešće se sije tek u drugoj polovini oktobra ili na početku novembra i to samo ako temperature nisu niže od 10°C.
Iako većina s uzgojem graška kreće u proljeće, moguća je i njegova jesenja sjetva. On se najčešće sije tek u drugoj polovini oktobra ili na početku novembra i to samo ako temperature nisu niže od 10°C, u suprotnom ga treba zaštititi.
Prije same sjetve treba napraviti dobar plan poštujući dobrosusjedske odnose u vrtu, ali i plodored.
Grašak ne treba sijati na isto mjesto najmanje 4 godine, a najbolji predusjevi su mu paradajz, paprika, krompir, žitarice, ali i kukuruz.
Tlo treba biti rahlo, rastresito i mrvičasto da se korijen može što bolje razvijati i da je što bolji razvoj kvržičnih bakterija. Zahvaljujući njima, ova biljka može vezati azot iz zraka u obliku koji joj je pristupačan, s tim da prilično velike količine tog elementa ostavlja u tlu i za naredni usjev.
Zbog toga su mali zahtjevi graška za mineralnim đubrivima, a stajsko se u njegovu uzgoju rijetko i koristi. Pretjeranim prihranjivanjem jesenjim, povećava se njegova osjetljivost na mraz, upozoravaju garden.
Za održavanje simbiotskih bakterija važno je održavati tlo u rasponu pH od 6,5 do 7,2.
Što se tiče pripreme tla kod jesenjeg uzgoja, važna je pravilna drenaža. Takođe, tlo je potrebno dobro prorahliti i prekopati na dubinu od oko 30 cm jer je korijen vretenast i prodire duboko.
Sjetva se obavlja u redove razmaka oko 15 do 20 cm i razmaka u redu 5 do 6 cm na dubini od 3 do 4 cm.
Preko zime tlo oko biljke treba malčirati kako bi je zaštitili od niskih temperatura. Takođe, za zaštitu može poslužiti i agrotekstil koji je dostupan u poljoprivrednim apotekama i vrtnim centrima.
U pogledu vlage, ova leguminoza nema prevelike zahtjeve. Kako piše prof. Nada Parađiković u svojoj knjizi Povrćarstvo, tlo treba održavati na 65 do 75% poljskog vodnog kapaciteta. Stoga pratite jesenju kišu i vlažnost tla kako biste utvrdili treba li dodatno zalijevanje.
Za dobar rast, grašak treba potpornje jer mu stabljika nije stabilna i nakon što naraste do određene visine, počinje polijegati. Ako se sije uz mrežu, onda se sije u redove. Ako se za potpornje koriste grane, onda ga je bolje sijati u grupama. Kada malo poraste, potrebno ga je zagrnuti jer to biljku čini stabilnijom.
Sami siju svoj grašak i od njega prave vodku - klimatski pozitivnu
Zbog hladnijih dana i rast korova se usporava, ali ako koji iznikne, treba ga počupati.
Jesenji grašak daje manje prinose nego proljetni, ali prije će dozreti za branje.
Tagovi
Autorica