Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenji špinat
  • 29.11.2020. 16:00

Za jesenji uzgoj špinata važno je dobro poravnati tlo i izabrati otpornije sorte

Kod ručnog sijanja u redove, međuredni razmak uslovljen je načinom proizvodnje i vrstom hibrida, a kreće se od 10 do 25 centimetara dok razmak u redu zavisi od krupnoće sjemena ali i od samog tipa sijačice.

Foto: JumpStory
  • 249
  • 253
  • 1

Uzgoj špinata u zatvorenom karakterističan je za zimski period. U tom slučaju, on dolazi na drugo mjesto u plodosmjeni ili kao predusjev za proizvodnju na proljeće. Nakon što se odradi sva potrebna agrotehnika, poput oranja, tanjiranja, frezanja, pristupa se ravnanju zemljišta i sijanju.  

Kako objašnjava Živko Šašić iz PSSRS, ravnanje je izuzetno značajna operacija kod sadnje ovog povrća jer ravan površinski sloj tla omogućava sjetvu na istoj dubini, što se kasnije ispoljava kroz ravnomjerno nicanje biljaka. Ujednačen rast i razvoj usjeva, utiče na ravnomjernu zaštitu i prihranu, a kao rezultat dobije se jednak prinos. Takođe, na poravnatoj površini efikasnije je stvaranje i održavanje zaštitnog sloja, nakon što se upotrijebe herbicidi.  

Ravnanje zemljišta kao obavezna  mjera

Sijanje se obavlja na dva načina. Može ručno, pomoću ručnih ili sadnjom pneumatskim (savremenim) sijačicama. Kada je riječ o sjetvi u zaštićenom prostoru, najbolje je da se izvodi ručno. Iz razloga što je tada moguća međuredna kutivacija kod poljoprivrednika koji ne upotrebljavaju hemijsku zaštitu od korova nakon sjetve.

Jesenski špinat je sočniji i daje veće prinose

Kod ručnog sijanja u redove, međuredni razmak uslovljen je načinom proizvodnje i vrstom hibrida, a kreće se od 10 do 25 centimetara dok razmak u redu zavisi od krupnoće sjemena ali i od samog tipa sijačice.

Mašine za ovu namjenu konstruisane su po principu slobodnog pada sjemena pa zbog toga ga nije moguće precizno rasporediti. Važno je samo održavati isti međuredni razmak, u cilju bolje cirkulacije vazduha i prozračnosti (aeracije) zemljišta. 

Dubina na koju se sadi je od 2 - 3cm i ovdje je značajno dobro odraditi kvalitetno ravnanje tla. Nakon završene sjetve, obavi se zalijevanje sa manjom količinom vode. U prosjeku dovoljno je 8 -12 litara  po kvadratnom metru. Poslije toga slijedi dodatno ravnanje i slijeganje zemlje tako da se dobije površina na kojoj je učinkovitost herbicida potpuno uspješna. Primjena manje norme je i zato što sjeme plitko leži, odnosnu u površinskom je sloju tla. 

Redovno provjetravati, iako je zima

Nakon što je obavljeno navodnjavanje, upotrebljavaju se herbicidi na bazi s-metolaklora, čiji je mehanizam djelovanja blokiranje klijanja uskolisnih i djelimično širokolisnih jednogodišnjih korova. Kako će se obaviti zaštita, uslovljeno je prije svega uslovima u plasteniku i sortom špinata

Koji špinat uzgajate? Obični, novozelandski ili malabarski špinat

Preporuka stručnjaka je izabrati one otpornije sorte, u cilju što manjeg broja tretiranja biljaka. Neophodno je pratiti stanje  usjeva kako bi se po potrebi preventivno djelovalo. Provjetravanje objekta je obavezna mjera, iako je zimski period jer se na taj način reguliše vlažnost vazduha, koja u kombinaciji sa višom temperturom omogućava uslove za razvoj biljnih bolesti. 

Upotrebom agrotekstila lutrasila, vrijeme uzgoja može se skratiti i do 10 dana. Poželjno je lutrasil postaviti na nosače jer se na taj način stvara vazdušni prostor koji se može brzo zagrijevati ili rashlađivati, zavisno od potrebe. 


Tagovi

Uzgoj špinata Plastenička proizvodnja Živko Šašić Ravnanje tla Ručno sijanje Upotreba lutrasila Provjetravanje plastenika


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !