• Uzgajanje kupusa
  • 18.06.2018. 11:00

Vrijeme je za sadnju kasnog kupusa

Optimalno je vrijeme za sadnju kasnog kupusa koji će se brati krajem oktobra i početkom novembra. Dobar rasad treba da ima 5 do 6 dobro razvijenih listova i da je visine oko 10cm.

Foto: Pixabay/betexion
  • 4.067
  • 300
  • 1

Kraj juna i prva polovina jula je pravo vrijeme za sadnju kasnog ili postrnog kupusa. Optimalno vrijeme sadnje je od 20. juna do 20. jula. Kasni kupus dolazi na drugo mjesto u plodoredu i sadi se na mjesto kultura koje su završile svoj razvojni ciklus. Najbolji predusjevi za kasni kupus su grašak, koji obogaćuje zemljište azotom, i žitarice.

Odabrati dobar rasad        

Za sadnju odabrato dobro razvijen rasad. Dobar rasad ima 5 do 6 razvijenih listova, visine oko 10cm. Sadnice kasnog kupusa trebaju biti zdrave, bez simptoma oboljenja i oštećenja od insekata. Sve biljčice koje pokazuju znakove oštećenja, koje su slabe, zakržljale ne treba saditi.

Dan prije sadnje rasad kasnog kupusa treba biti dobro zaliven, jer će se na taj način smanjiti stres od sadnje na stalno mjesto. Sadnice ne treba zalijevati na dan sadnje, jer će to dovesti do krtosti i lomljenja sadnica.

Sadnja rasada kasnog kupusa

Za sadnju je najbolje odabrati parcelu ili gredicu na kojoj kupus i druge kupusnjače nisu sađene posljednje 4 godine. Najbolji predusjevi su mahunarke (grašak), tikve, žitarice.

Poljoprivredni radovi u junu: Što se sadi, a što bere?

Sadnja se obavlja u iskopane rupe dubine do 15cm u koje se dodaje đubrivo i zalije sa 1l vode. Dobro je u iskopane rupe dodati kašiku drvenog pepela. Rasad kasnog kupusa se sadi dublje, do kotiledonih listića. Razmak sadnje zavisi od sorte, uslova uzgajanja. Razmak u redu je oko 50cm, a međuredni razmak oko 70cm. Kod sadnje dobro zagrnuti zemlju da se ostvari kontak zemlje i korijena. Nakon sadnje potrebno je dobro zaliti posađene biljke.

Neke biljke posađene pored kupusa zaštitit će kupus od napada štetočina i pojave oboljenja. Pradajz, mahunarke, menta, kamilica, neven, kadifica, krastavac, blitva su dobri susjedi koje treba saditi u blizini kupusa. Kopar će uticati na stvaranje boljeg okusa kupusa kada ga posadimo u blizini.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u bašči

Ukoliko je sunčeva svjetlost jaka i visoke temperature potrebno je posađene sadnice zasjeniti tokom prvih nekoliko dana kako bi se lakše privikle na uslove.

Njega nakon sadnje

Ukorjenjavanje započinje nakon sadnje, a traje i do 15 dana. Zbog toga treba ostaviti određen broj sadnica za popunu praznih mjesta, da popunimo mjesta gdje se biljčice nisu primile.

Navodnjavanju posađenog kupusa posvetiti veliku pažnju, jer je kupus veliki potrošač vode. Svaka 2 do 3 dana potrebno je sadnice zaliti sa 2 do 3l vode. Ritam zalijevanja i količina zavise od vremenskih uslova. Poslije mjesec dana biljke kupusa su već razvile korijen u novoj zemlji i razvile se. Možemo zalijevati jednom ili dva puta tokom sedmice u količini od 10l/m².  Zalijevati rano tokom jutra ili uveče. Ukoliko imamo sistem zalijevanja kap po kap vrijeme zalijevanja nije toliko bitno. Najosjetljivije faze u razvoju kupusa što se tiče potrebom za vodom su: sadnja na stalno mjesto, formiranje listova i formiranje glavice.

Za svoj razvoj kupus traži mnogo hraniva i na to treba obratiti pažnju. On razvija veliku lisnu masu i zato kupusu odgovaraju mahunarke kao predusjevi, jer zbog azotofiksacije ostavljaju azot u zemljištu. Prva prihrana dijelom azotnih đubriva obavlja se već nakon sedam dana poslije sadnje. Druga prihrana se obavlja u fazi intenzivnog rasta lisne rozete.

Tokom razvoja kupus napadaju mnoge štetočine. Puževi nanose velike štete kupusu. Tlo oko kupusa se može posuti pepelom, razlomljenim ljuskama jaja.

Pepeo se može iskoristiti i za zaštitu kupusa od leptira kupusara. Potrebno je dvije šolje drvenog pepela rastvoriti u 10l vode, dobro promiješati i procijediti. U procijeđen rastvor dodati 1 kašiku tečnog bio deterdženta.

Buvači su sitni insekti koji mogu pričiniti velike štete. Zaštitu kupusa od buvača možemo obaviti pripravkom od bijelog luka.

Buhač tjera štetočine - od komaraca do krompirove zlatice

Tokom uzgoja redovno okopavati kupus ili malčirati. Kupus ne voli pokoricu i korov.

Berba kasnog kupusa je sukcesivna i traje od kraja oktobra do sredine novembra. Beru se tvrde i dobro formirane glavice. Glavice kupusa ne treba dugo da stoje u polju, jer poslije kiša može doći do pucanja glavice.

 


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Pročitaj više »

Tagovi

Sadnja kupusa Kupus Kasni kupus Predusjevi Zalijevanje Hraniva


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi