Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 06.04.2018. 10:30

Buhač tjera štetočine - od komaraca do krompirove zlatice

Buhač ima veoma jak miris cvjetova, pa zato odbija komarce, mrave, biljne uši, buhače, stjenice, muhe i krompirovu zlaticu.

Foto: Flickr / Babij
  • 2.982
  • 220
  • 0

Ukoliko se želite osloboditi štetočina na prirodan način, biljka buhač (latinski nazivi Chrysanthemum, Tanacetum cinerariaefolium, Chrysanthemum coccineum ili Pyrethrum cinerariaefolium) će vam pomoći u tome. Riječ je o biljci koja u sebi sadrži sastojke sa insekticidnim djelovanjem, ne šteti čovjeku, kao ni ostalim biljkama, niti toplokrvnim životinjama. Zahvaljujući ovim osobinama često se primjenjuje u organskoj proizvodnji.

Uzgoj buhača

Ukoliko želite uzgajati ovu biljku, trebali bi znati da uspijeva isključivo na sunčanomvlažnom i toplom području, ali dobro podnosi i niske temperature. Naime, temperatura ispod nule tokom zime dobro utječe na povećanje cvjetnih glavica u narednoj godini, a upravo su cvjetovi glavni dio ove biljke, koji se koristi pri suzbijanju štetočina. Buhač uspijeva i na krečnom i suhom zemljištu, a najbolje prinose daje na plodnom i rastresitom. Ako želite da vam biljka donosi prinos, zemljište ne smije biti pod korovom, jer se ona uzgaja više godina na istoj parceli. Sadi se izvan plodoreda, a sije se poslije pretkultura koje su đubrene.

Dubina obrade zemljišta je 30-35 centimetara, a ako planirate proljetnu sadnju, zemljište se ostavlja do proljeća da izmrzne. Ova biljka se razmnožava proizvodnjom rasada i dijeljenjem busena. Životni vijek biljke je do 10 godina, u prilikom intenzivnog uzgajanja prinosi opadaju već nakon četvrte i pete godine.

Buhač ima veoma jak miris cvjetova, pa zato odbija komarce, mrave, biljne uši, buhače, stjenice, muhe i krompirovu zlaticu.

Poželjno je saditi ga na mjestima gdje se planira proizvodnja biljaka iz porodice kupusnjača, zelene salate, rotkve, rotkvice, špinata i blitve. Kako se radi o višegodišnjoj vrsti, najbolje bi bilo da se sadi duž gredica ili na rubu bašče e. Buhač može narasti i do 80 centimetara, pa se na jednoj biljci formira nekoliko jednogodišnjih stabala, na čijim su vrhovima cvjetovi bijele boje, veoma jakog mirisa.

Berba cvjetova buhača             

Cvjetovi se beru već u prvoj godini, ali se pun rod može očekivati tek od druge godine. Cvjetanje počinje krajem maja, a završava do jula. Sa berbom se kreće kada se počnu otvarati čašični listići, a završava se kad krunični listići počnu venuti. Tada berba traje od osam do deset dana. Odmah poslije branja, cvjetove treba osušiti, kako bi se izbjeglo gubljenje boje.

Na malim površinama žetva se obavlja ručno, a beru sv potpuno otvoreni cvjetovi. Na većim površinama košenje se obavlja preuređenim kosačicama ili kombajnima.  Nakon žetve, glavice se suše jedan dan na suncu, a zatim se odnose u suhu prostoriju, gdje ima strujanja zraka i tu ih ostavite do potpunog sušenja. Mogu se sušiti i u sušarama. Osušeni cvjetovi se čuvaju do upotrebe na suhom mjestu, u dobro zatvorenim jutenim vrećama. Osušeni materijal žute je boje, a pod prstima se lako drobi, slabog je mirisa.

Upotreba buhača

Priprema čaja od buhača

Za ovaj recept vam je potrebno 100 do 200 grama osušenih cvetova, koje ćete preliti sa litrom vrele vode i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi. Doliti vodu do zapremine od pet litara i ovim rastvorom prskajte biljke u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, isključivo kada je lijepo vrijeme.

Priprema macerata od buhača

Potrebno je od 100 do 200 grama osušenih cvjetova buhača. Preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji 24 sata. Rastvor procijediti, dodati vode do zapremine od pet litara i njime tretirati biljke. Tretiranje ponavljati dok se ne uoči smanjenje napada štetočina.


Tagovi

Buhač Macerat Čaj od buhača Uzgoj buhača Berba buhača Ekološki insekticid Biljni insekticid


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić