Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biftek paradajz
  • 15.02.2020. 18:00

Volovsko srce: Isti naziv, drugačiji oblik - kakav je to paradajz?

Volovsko srce ili biftek paradajz je rana sorta, a dozrijeva već za 80 dana od sjetve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C.

Foto: Depositphotos/smuki
  • 6.696
  • 369
  • 0

Volovsko srce je paradajz koji se najčešće uzgajala u našem malom vrtu. Srcolika izgledom, sočna, intenzivnog mirisa - najfinija kada ju ubereš sa stabljike i u njoj uživaš još u vrtu. 

Iako se radi o poznatoj, staroj, ali popularnoj sorti, sve više se uzgaja paradjz istog naziva, ali drugačijeg oblika. 

Goveđi ili biftek paradajz

Na engleskom Ox-heart tomato zove se još i goveđi ili biftek paradajz. Mesnat je i sočan, s puno pregrada unutar ploda, nabijenog mesom. Ima relativno malo soka i umjerenu kiselost. Njegov "rebrasti" oblik više podsjeća na bundevu prinčeva kruna nego na srce. Težina mu može dostići čak do kilograma. Pojedine sorte su duguljastije, kruškolikog oblika.

Rasađivanje paradajza - savjeti za uspješan uzgoj

Kod ove vrste paradajza postupak zrenja započinje iznutra tako da je plod zreo i ukusan dok izvana izgleda još pomalo zeleno. Kada je spolja potpuno crven, tada je već prezreo. Ako je ubran u pravom trenutku, na hladnom mjestu (ali ne u frižideru jer zaustavlja proces zrenja i utiče na ukus) može trajati oko sedam dana.  Osim za salatu, odličan je i za punjena jela. 

Ova se sorta rijetko uzgaja u komercijalne svrhe jer nije prikladna za mehanizovanu berbu. 

Rana sorta paradajza

Volovsko srce ili biftek paradajz je rana sorta, a dozrijeva već za 80 dana od sjetve. Minimalna temperatura klijanja je 10°C, optimalna 24°C, a maksimalna 35°C. 

Sjetvu možete obaviti na zatvorenom, od kraja marta do kraja aprila, a u vrt se presađuje u maju. Dubina sjetve, kao i kod ostalih sorti ovog povrća je 0,5 cm. Naravno, možete ga posijati i direktno u vrt, "pod motiku" u maju.

Šta se sije pod motiku, a šta uzgaja presađivanjem?

Razmak između posađenih biljaka treba biti 50 cm. Svakako im postavite potpornje zbog velikih i teških plodova, ali i zato jer ova vrsta paradajza može narasti i preko dva metra. Kratiti ga možete pinciranjem. 

Biljke trebaju puno sunca, dobro drenirano i nađubreno tlo s relativno neutralnim do kiselkastijim pH. 

Rupu u koju ćete ga posaditi, dodatno pođubrite humusom ili glistenjakom. U slučaju da koristite peletirano ili vještačko đubrivo, nakon što ste posadili biljku, đubrivo pospite oko nje, te je dodatno zagrnite. U plodovima uživajte već početkom ljeta. 


Tagovi

Volovsko srce Biftek paradajz Goveđi paradajz Uzgoj paradajza Postupak zrenja Rana sorta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.