Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 07.03.2023. 07:30

Voda iz slavine nije pogodna za zalijevanje rasada

Najbolje je koristiti kišnicu, filtriranu ili vodu koja je zamrznuta i zatim otopljena. U koje vrijeme je najbolje zalijevati?

Foto: Depositphoto/galsand
  • 315
  • 59
  • 1

Voda je od vitalne važnosti kod sjetve i uzgajanja rasada. Ona pokreće procese klijanja i nicanja u sjemenu i neophodna je za dalji rast i izgradnju biljnog tkiva. Potreba za njom zavisi od biljne vrste, faze u kojoj se biljke nalaze, kvaliteta supstrata, temperature, gustine sjetve, vlažnosti supstrata i vazduha.

Voda iz slavine nije pogodna za zalijevanje, jer je tvrda, odnosno sadrži dosta soli kalcija, magnezija i drugih. Pored toga sadrži sredstva za dezinfekciju. Najbolje je koristiti kišnicu, filtriranu ili vodu koja je zamrznuta i zatim otopljena.

Zalivna norma

Kako bi se ubrzalo nicanje, sjeme se dan ranije potapa u tečnost. Najbolje je kada se koristi rastvor ili čaj koji će istovremeno obaviti dezinfekciju sjemena.

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Prije sjetve supstrat se dobro zalije. Tokom uzgajanja rasada ne treba pretjerivati, jer će previše vlage rezultirati propadanjem korijena, listovi žute. Supstrat ima manje vazduha.

Budite oprezni s količinom (Foto: Depositphoto/Scharfsinn)

Voda ne smije biti prehladna i prevruća. Optimalna temperatura se kreće od 20 do 25ºC. Nema potrebe da se prokuhava.

Mladim biljčicama možemo naštetiti prekomjernim zalijevanjem. To povećava rizik od pojave bolesti, ali i štetočina. Obratite pažnju na učestalost i količinu zalivne norme, redovno provjetravanje. Od trenutka kada se pojave, mlade biljke su veoma osjetljive kada je u pitanju snabdjevenost vodom.

Zalijevanje u jutro

Svakoj vrsti treba pristupiti zasebno, jer imaju različite zahtjeve. Paprika i paradajz su umjereni potrošači i smeta im prevlažna sredina, dok krastavac voli nešto vlažniji supstrat.

Jutro je najbolji termin da se obavi ovaj posao. Poslije nicanja zalijevanje se obavlja jednom u tri do četiri dana. Kada sadnica formira prvi pravi list smanjuje se i time potiče razvoj korijena. Povećava se zalivna norma, a provodi se samo jednom u sedmici ili dva puta na većim temperaturama. Za biljke koje vole vlagu, zalijevanje je obavlja dva puta sedmično.


Tagovi

Zalijevanje rasada Zalijevanje presadnica Uzgajanje rasada Voda iz slavine Filtrirana voda Doba dana Zalijevanje ujutro


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.